Philipp Winkler: Chuligán

Philipp Winkler: Chuligán

Dá sa napísať tichá kniha o hluku? Debutový román nemeckého spisovateľa Philippa Winklera Chuligán je dôkazom toho, že je to možné.

Napriek tomu, že osud rozprávača Heika, ktorý si za svoju náhradnú rodinu vybral partičku chuligánov, ktorí sa dohadujú len na tom, kde a po ktorom futbalovom zápase sa pobijú, pôsobí surovo, skrýva sa v ňom veľmi veľa ľudskosti a túžby po náklonnosti.

Heiko nebol schopný dokončiť strednú školu a do rozprávania o jeho súčasnom živote sa vplietajú záblesky minulosti - matka, ktorá od rodiny odišla, otec alkoholik, ktorého sa Heikova sestra snaží dostať na liečenie a bývalá priateľka, ktorá ho vymenila za drogy.

Rytmus súčasnosti mu určujú zápasy Bundesligy a psie zápasy, ktorým sa venuje jeho spolubývajúci a kamarát. Napriek tomu, že jeho rozprávanie je plné násilia a vulgárností, je to príbeh o pocite spolupatričnosti, ktorý Heiko našiel u svojich rovnako “vyčlenených” priateľov.

Chuligáni sú považovaní za vyvrheľov, ale v skutočnosti túžia po tých istých veciach ako všetci ostatní.

chuligan.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame