Hišám Matar: Návrat

Hišám Matar: Návrat

Publicistka Aňa Ostrihoňová predstavila knihu, za ktorú bola v roku 2017 udelená Pulitzerova cena v kategórii biografia/autobiografia.

Hišám Matar sa narodil v New Yorku, kde jeho otec pracoval na líbyjskej delegácii pri OSN. Keď mal tri roky, rodina sa presťahovala späť do Líbye. Pre prenasledovanie Kaddáfího režimom bola rodina v roku 1979 nútená z krajiny utiecť. Žili v egyptskom exile. Hišám sa neskôr presťahoval do Londýna, kde dokončil štúdium architektúry. V roku 1990 jeho otca ako politického disidenta v Káhire uniesli.

Práve tu sa začínajú memoáre s názvom Návrat. Hišám Matar sa vrátil v roku 2012 späť do Líbye, keď Kaddáfího režim padol. Rozhodol sa nájsť nielen svojho otca, ale aj iných príbuzných, o ktorých prepustenie alebo oslobodenie sa zasadzoval zo zahraničia. Vie, že otec bol zavretý v obávanej väznici Abu Salim, ktorá zostala po prevrate prázdna. Okrem vlastných spomienok na otca mu mozaiku dopĺňajú aj svedectvá jeho spoluväzňov.

Kniha nie je len príbehom rodiny, ale aj úžasným a dojímavým portrétom krajiny a ľudí na prahu obrovskej zmeny. Je rozprávaním o neistote, nádeji a sklamaniach, ako aj o nesmiernom odhodlaní vrátiť príbeh tým, ktorým ho odobral despotický režim.

img_7601.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame