Adam Alter: Neodolatelné (Vzestup návykových technologií a byznys se závislostí)

Adam Alter: Neodolatelné (Vzestup návykových technologií a byznys se závislostí)

Kniha profesora psychológie a marketingu na Newyorskej univerzite sa venuje takzvanej behaviorálnej závislosti, ktorú si vypestovala približne polovica populácie. Predstavuje ju Aňa Ostrihoňová.

Nutkavo kontrolujeme mejly, lajky na sociálnych sieťach a neustále obnovujeme stránky s akciami a so zľavami. Pre ľudí závislých od hier po sieti vznikli už aj rehabilitačné strediská. Absolvujeme seriálové maratóny a každý rok sa z práce vraciame domov neskôr. Približne tri hodiny denne trávime zahľadení do svojho telefónu, čo pri priemernej dĺžke života predstavuje jedenásť rokov. Generácia mileniálov pred obrazovkou vyrástla a zápasí so vzťahmi v reálnom živote.

Alter vo svojej knihe opisuje mechanizmus závislosti a vysvetľuje, prečo sú dnešné virtuálne produkty také neodolateľné. Samozrejme, ponúka aj možnosti, ako sa niektorých nutkavých tikov zbaviť a nezapliesť sa do siete závislosti, naopak, využiť technológie na to, aby sme zlepšili vzájomnú komunikáciu, ušetrili peniaze a stanovili si hranice medzi prácou a zábavou.

Alter používa príklady rôznych psychologických štúdií a experimentov, dokazujúce, že niektoré z našich potrieb a pocitov sú úplne prirodzené a normálne. Technológia len zrýchlila, sprístupnila a znásobila možnosti ich napĺňania, čím nás ovládla.

Instagram váš dezert nezaujíma. Kašle na tvoj cheesecake.

neodolatelne-vzestup-navykovych-technologii-a-byznys-se-zavi...-9788075774606.280299474.1524873889.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame