Jonas Hassen Khemiri: Všetko, čo si nepamätám

Jonas Hassen Khemiri: Všetko, čo si nepamätám

V románe švédskeho autora sa bezmenný spisovateľ rozhodne poskladať útržky zo života mladého Samuela, ktorý zahynul pri dopravnej nehode. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Kniha je tak súborom prepisov stretnutí so Samuelovými priateľmi, priateľkami, známymi, susedmi, pričom prirodzene títo ľudia odhaľujú aj svoje vlastné príbehy a životy. Samozrejme, najväčšia časť knihy sa sústredí na Vandada, ktorý sám seba označuje za Samuelovho najlepšieho priateľa, a Laide, do ktorej bol Samuel zamilovaný.

Názov knihy je odkazom na Samuelov problém s dlhodobou pamäťou, celý čas sa obával, že ho postihne rovnaká demencia ako jeho starú matku. Názov však odkazuje aj na to, že v týchto jednotlivých rozprávaniach nikto tú istú udalosť nepodáva tak isto. Každý sa na ňu díva cez svoju vlastnú optiku. Bola Laide žiarlivá priateľka, pri ktorej sa Samuel cítil nedostatočne? Zneužíval Vandad jeho láskavosť? Bola tá dopravná nehoda nešťastím, alebo ju Samuel plánoval? Všetky tieto vrstvy sa prekrývajú a veľmi sa približujú realite.

Zo začiatku je to trošku zmätočné čítanie, ale veľmi rýchlo začnú postavy získavať jasnejšie obrysy a čitatelia si začnú túto fascinujúcu knihu užívať.

vsetko-co-si-nepamatam--afedicia.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame