Jonathan Safran Foer: Tu som

Jonathan Safran Foer: Tu som

Americký spisovateľ Jonathan Safran Foer prišiel po jedenástich rokoch s objemným románom, Aňa Ostrihoňová odporúča.

Dej románu Tu som sa odohráva počas štyroch týždňov vo Washingtone, kde sa Jacob a Julia Blochovci po šestnástich rokoch manželstva a troch synoch prepadnú do rodinnej krízy.

Jacob je scenárista televíznych seriálov a Julia architektka, ktorá nikdy budovu podľa svojho návrhu nepostavila. Jacob všetko ironizuje a otáča na slovné hry, Julia skúma, koľko odcudzenia je schopný zvládnuť jeden príbytok. Vzťahy v rodine sa menia a z detí sa stávajú dospelí, kým sa ich rodičia utápajú v malichernostiach a zášti.

A potom prichádza vojna. Obrovské zemetrasenie v Izraeli spôsobí eskaláciu konfliktu na Blízkom východe a Foer spája osobné s politickým a snaží sa prísť na odpovede na otázky súvisiace s identitou jednotlivca a skupiny ľudí. „Kde som?“ pýta sa, keď Blochovci tento konflikt sledujú na obrazovke, ktorá budí dojem virtuálneho sveta, podobného tomu, v ktorom trávi väčšinu času ich najstarší syn Sam.

Tu som je román pre všetkých, ktorí majú radi štýl a témy amerických spisovateľov ako Philip Roth či Jonathan Franzen, prípadne iróniu a humor britského autora Howarda Jacobsona.

tu_som.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame