Ľudmila Ulická: Jakubov rebrík

Ľudmila Ulická: Jakubov rebrík

V rozsiahlom románe autorka rozpráva nesmierne pútavým spôsobom o živote piatich generácií jednej rodiny. Aňa Ostrihoňová odporúča.

Toto rozprávanie nie je chronologické. Začína sa predstavením dvoch žien: Marusie, ktorá práve umrela, a Nory, jej vnučky, ktorej sa práve narodil syn. Striedavo sa v knihe k slovu dostávajú obidve. Nora scénografka žije v manželstve-nemanželstve s geniálnym, ale trochu autistickým vedcom, pričom miluje gruzínskeho režiséra, ktorý sa u nej občas zastaví, niekedy aj na rok. Druhú líniu rozprávania tvoria listy Marusie a jej budúceho manžela Jakuba, Norinho starého otca. Takto sa na jednej strane 20. storočie začína a na druhej končí. Zároveň ide o príbeh o láske, vzájomnom odlúčení, o náhodných nepredvídateľných stretnutiach aj o tom, koľko utrpenia sme schopní uniesť bez toho, aby sme úplne zatvrdli. A to všetko na pozadí meniaceho sa Ruska, ideológie, názorových prúdov a kultúry. 

jakubov_rebrik.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame