Robert Seethaler: Celý život

Robert Seethaler: Celý život

Rakúsky autor Robert Seethaler vykresľuje strohý život Andreasa Eggera, ktorý žije a pracuje v odľahlej alpskej dedine, kam prišiel v ranom detstve ako sirota. Opisuje Eggerovu prácu pri stavbe lanoviek na začiatku 20. storočia, lásku Mariu a stretnutia so spoločenskými zmenami a svetovými dejinami – vojnovým väzením a pracovným táborom na Východe.

Seethalerov jednoduchý a sústredený rozprávačský štýl výborne zodpovedá pokojnej triezvosti Eggerovho života. Hoci je román písaný z pohľadu Andreasa Eggera, Seethaler dáva jasne najavo, že v jeho životnej filozofii nie je miesto pre povýšenecký antropocentrizmus. Svet sa netočí okolo Eggera, ktorý vnútorne tuší, že jeho život je v rámci vesmíru márny a bezvýznamný.

Najlyrickejšie pasáže sa týkajú miesta človeka v prírode, a najmä hory sú v tomto románe prvoradé, čo možno do istej miery vysvetľuje, prečo tento román o neokázalom živote očaril toľko čitateľov. Slovom sa mu totiž podarilo sprostredkovať pocit pokoja, ktorý ľudia zažívajú v lese a v horách.

cely-zivot-robert-seethaler-michal-pucek_10738.png

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu .


Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame