Saša Filipenko: Červené kríže

Saša Filipenko: Červené kríže

Alexander so svojou dcérou chce začať nový život v Minsku. Keď sa nasťahuje do nového bytu, všimne si na dverách červené kríže, ktoré tam domaľovala jeho 91-ročná suseda Tatiana, ktorá začína zabúdať a chcela by svoj životný príbeh niekomu vyrozprávať.

Spočiatku má Alexander málo trpezlivosti a hlavu plnú vlastných starostí, ale postupne sa chce od Tatiany, ktorá počas Stalinovej diktatúry pracovala pre Červený kríž a sama strávila desať rokov v tábore, dozvedieť čoraz viac.
Čakajú vás dva bolestné životy, spoločné utrpenie a vyrovnávanie sa so stratou blízkych.

Spôsob, akým príbehy podáva je nesentimentálny, podobne ako v jeho románe Bývalý syn sa stretávame s textom, ktorý je metaforou na dejiny a súčasnosť.

Bývalý syn: Mladý dospelý, ktorý sa po rokoch prebudí z kómy, sa už nedokáže zorientovať vo svojom svete, ktorý sa stal rovnakým a predsa iným. Príbeh sa odohráva v Bielorusku a rozpráva nielen o Franziskovom šedivom živote, ale aj o vývoji Bieloruska v autoritárskom režime. Akoby po fyzickej kóme musel teraz po prebudení upadnúť do duševnej kómy.

765501_600-600.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame