Film_FM: Dánska žánrovka Shorta

Film_FM: Dánska žánrovka Shorta

Brutálne, často rasovo motivované zásahy polície voči ľuďom sú problémom v mnohých krajinách. Dvojica dánskych režisérov Anders Ølholm a Frederik Louis Hviid debutovala napínavou žánrovkou Shorta, ktorej témou je práve konflikt medzi prisťahovalcami a políciou.

Film_FM: Dánska žánrovka Shorta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh sa odohráva počas jedného dňa uprostred sídliska plného ľudí búriacich sa proti neprimeranému zásahu polície voči mladému mužovi. Čakajte veľa akcie, napätia, strieľania a ďalších prvkov akčných filmov, ale aj skvelú kameru, kasting a herecké výkony. Okrem napínavej akcie je to ale predovšetkým film o komplikovaných problémoch prisťahovalectva, začarovanom kruhu násilia či o rasizme a predsudkoch v polícii.

Zachovať sa ako hrdina, postaviť sa zlu či správaniu dominantnejšieho kolegu, ktoré prekročilo hranice, nie je vždy jednoduché. Jedným z pozitív filmu Shorta je aj to, že postavy nie sú ploché, ale majú svoje zlé aj dobré vlastnosti, nesprávajú sa ideálne a za každých okolností morálne správne.
Dánsky film Shorta balansuje na hranici realistickej, uveriteľnej drámy a vydareného akčného filmu, ktorý si môže dovoliť aj isté prvky preháňania. Ak teda máte radi akciu s obsahom a morálnym posolstvom, film Shorta určite vyskúšajte.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame