Film_FM: V koži Donalda Trumpa

Film_FM: V koži Donalda Trumpa

Donald Trump je prvým americkým prezidentom, ktorý za svoju krátku prezidentskú kariéru čelí ústavnej žalobe už druhýkrát. V prípade, že by ste si chceli doplniť obraz o tom, čo sa aktuálne v Amerike deje a kto vlastne Donald Trump je, vyskúšajte niektorý z dokumentárnych filmov, ktoré o ňom hovoria v širších súvislostiach.

Film_FM: V koži Donalda Trumpa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako sa zo syna bohatého developera, neschopného hospodáriť s peniazmi, stala značka symbolizujúca bohatstvo? Čo sa skrýva za fasádou úspešného boháča, a ako mu tento starostlivo budovaný falošný obraz pomohol získať prezidentské kreslo? Aj o tom je posledný diel prvej série výborného seriálu Špinavé peniaze, ktorý sa dá vidieť na Netflixe.


O niečo širšie sa Trumpovi venoval britský dokumentarista Barnaby Peel. Jeho 4-dielny seriál Trump: Americký sen, sleduje jeho život naprieč piatimi dekádami a sústredí sa nielen na povahu jeho pracovných, ale aj rodinných vzťahov. Ukazuje jeho nepodarené obchody, snahu obchádzať zákony a získať daňové úľavy aj finančné problémy, ktoré sa mu darilo výborne maskovať. Dá sa vidieť rovnako na Netflixe.


Čo všetko ovplyvnilo americké prezidentské voľby v roku 2016, prečo sa vtedy Putin z Trumpovho víťazstva tešil a naopak s gratuláciami Bidenovi, po týchto voľbách si dával na čas, a čo s tým majú trolie farmy? Aj na tieto otázky sa v dvojdielnom filme Agenti chaosu, pýta oscarový režisér Alex Gibney. Vo filme, ktorý je dostupný na HBO, mu odpovedajú nielen novinári, FBI, či známy historik Timothy Snyder, ale aj ľudia, ktorí pre trolie farmy pracovali.


Na festivale Jeden svet sa dal minulý rok vidieť dokumentárny film Nespôsobilý: V mysli Donalda Trumpa, ktorý skúma duševné zdravie dosluhujúceho amerického prezidenta. Skupina lekárov a psychológov na základe Trumpových vyjadrení, spôsobu komunikácie a reakcií, stanovuje jeho diagnózu a debatuje o syndróme extrémneho narcizmu, ktorým podľa nich Trump trpí. Film, ktorý okrem iného ukazuje Trumpov život definovaný klamstvom a podvádzaním, aj pri takých banálnych veciach, ako je golf, si teraz môžete pozrieť na platforme Dafilms.


No a o charaktere Donalda Trumpa, aj o tom, ako sa z neho stal prezident, sa dá mnohé dozvedieť aj v dokumentárnom filme Get me Roger Stone, ktorého hlavnou postavou je práve Roger Stone, lobista a hlava špinavých republikánskych kampaní.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame