Film_FM: The Sound of Metal

Film_FM: The Sound of Metal

V decembri do ponuky streamovacej služby Prime video pribudol film The Sound of Metal. Ak v tejto chvíli odchádzajte hľadať iný film, pretože tvrdá hudba vám nič nehovorí, nenechajte sa týmto názvom pomýliť, prišli by ste o výnimočný filmový zážitok.

Film_FM: The Sound of Metal Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


The Sound of Metal je celovečerným hraným debutom Dariusa Mardera a rozpráva príbeh bubeníka, ktorý náhle príde o sluch a musí sa v tejto novej realite naučiť žiť. Scenár už pred 13-timi rokmi začal pripravovať Derek Cianfrance, ktorý mal pôvodne v pláne nakrútiť dokufikciu, teda vymyslený príbeh o skutočnej kapele. Vo filme mali hrať dvaja manželia z metalového dua Jucifer, ktoré je známe tým, že hrajú koncerty veľmi nahlas a sú v podstate nepretržite na turné. Na scenári od začiatku spolupracoval s Dariusom Marderom, ktorý s ním potom písal aj scenár k filmu Za borovicovým hájom. Cianfrance nakoniec Marderovi projekt prenechal a on z neho urobil hraný film. Hlavnú postavu bubeníka Rubena, stvárnil Riz Ahmed, ktorý sa kvôli filmu naučil hrať na bicie aj komunikovať v posunkovom jazyku. Nakúrcanie si vyžadovalo, aby sa do úlohy totálne ponoril, dokonca sa odsťahoval sa na niekoľko mesiacov k režisérovi do Brooklynu, aby mohol na postave naplno pracovať. Jeho partnerku hrá Olivia Cooke a famózny výkon, v úlohe vedúceho komunity nepočujúcich abstinentov podal Paul Raci, ktorý síce sám nie je nepočujúci, ale s nepočujúcimi je intenzívne v kontakte, aj preto, že obaja jeho rodičia mali sluchový hendikep.

The Sound of Metal je film o zvuku a so zvukom aj detailne pracuje, vďaka čomu môžeme intenzívne prežívať to, čím si prechádza hlavný hrdina. On a jeho partnerka majú za sebou náročnú minulosť, ktorú nám režisér neukazuje v retrospektívnych scénach, ale postavy to majú doslova napísané na koži. Tetovania a jazvy hneď v úvode povedia všetko, čo o nich v tej chvíli potrebujeme vedieť. Darius Marder nakrútil vyzretý debut a je vidieť, že mu venoval poriadne veľa času. Sound of Metal je film o hľadaní vnútorného pokoja, o uvedomení si, že kráčať späť je zbytočné, a že niektorých vecí sa na ceste musíme vzdať. Je aj o nevyhnutnosti adaptovať sa na nové podmienky, ale aj o boji so závislosťou. A nielen závislosťou na rôznych látkach, ale aj závislosťou na minulosti, či na predstavách o živote, ktorý už neexistuje. Je o vyrovnávaní sa hendikepom, o zvykaní si na nový spôsobo komunikácie, na nový svet, ktorý zrazu vyzerá celkom inak, aj o tom aké náročné je prijať novú identitu.


Pripravila: Lenka Bednárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame