Čerstvé Ovocie_FM: Boris Meluš

Čerstvé Ovocie_FM: Boris Meluš

Je potrebné vysvetľovať, načo je dizajn a ako by mohol fungovať.

„All those moments will be lost in time, like tears in rain.“ – Blade Runner. To je obľúbený citát Borisa Meluša, ktorého keď stretnete na ulici, väčšinou vyzerá, že nemá čo robiť a práve ide oddýchnutý po celom dni z pláže. Ide o skromného človeka, ktorý sa niekedy nerád prezentuje, no jeho prácu určite zachytili mnohí a ani o tom nevedia. Primárne sa venuje grafickému dizajnu, ktorý aj vyštudoval, ale svoje pôsobenie sa snaží nelimitovať len na toto odvetvie. Boris je pôvodne a stále grafickým dizajnérom, ktorý sa dnes označuje ešte aj ako kultúrny developer.

Vyštudoval pražskú UMPRUM (2009), počas štúdia absolvoval stáže na VŠVU v Bratislave a na KABK v Haagu. Venuje sa najmä dizajnu kníh, výstav, užívateľských rozhraní a komunikácii kultúrnych udalostí. V roku 2016 získal Národnú cenu za komunikačný dizajn za edíciu kníh Rudolfa Slobodu. Knihy robí rád, v skutočnosti oveľa radšej než výsostne komerčné veci alebo reklamu. Nič proti nej nemá, ale kým nemusí, nechce sa mu ňou zaoberať. Na dizajne ho niekedy štve, akú má krátku životnosť, no pri knihách má opačný pocit. Knihy máme v policiach roky a preto je pre Borisa dôležité, že má zmysel robiť ich dobre – naozaj vydržia dlhšie ako reklama na jogurt. Veľkú časť zo svojho času venuje práci v Nadácii Cvernovka a jej hlavnému projektu – kultúrnemu a kreatívnemu centru Nová Cvernovka v Bratislave. Na dizajn však nezanevrel a pri zaujímavých projektoch sa mu k nemu darí občas vrátiť. V roku 2016 sa Boris Meluš stal víťazom spomínanej Národnej ceny za komunikačný dizajn a tento rok prijal ponuku podieľať sa na zásadnej zmene v podmienkach súťaže. Aktuálne je jej kurátorom a porotcom.

Národná cena za dizajn je dlhoročným prestížnym projektom, ktorý vyhlasujú Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, a ktorý organizuje Slovenské centrum dizajnu už od roku 1993, vtedy ešte pod názvom Dobrý dizajn. Súťaž je určená všetkým polohám dizajnu. Od roku 2015 oceňuje striedavo produktový a komunikačný dizajn. Po náročnom letnom hodnotení rekordných 469 prihlásených projektov sa NCD 2020 dostáva do druhého kola. Od 11. novembra 2020 si v Hurbanových kasárňach budete môcť pozrieť najlepší slovenský komunikačný dizajn posledných dvoch rokov naživo. Výstava predstaví vybraných 278 prác v oblastiach identita, kampaň, knihy a publikácie, digitál, animácia a video, priestor, písmo, obal a objekt, plagát a vizuál, nové horizonty a študentský dizajn.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 10.11.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


CO1 Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky.jpg
Ilustrovaná  Ústava Slovenskej republiky

CO2 Rudolf Sloboda.jpg
Rudolf Sloboda

CO3 Časopis X.jpg
Časopis X

CO4 OSTRAVA!!!.jpg
OSTRAVA!!!

CO5 Cena Oskára Čepana 2015.jpg
Cena Oskára Čepana 2015

CO6 Katalóg k výstave Sochárky, SNG.jpg
Katalóg k výstave Sochárky, SNG

CO7 Obálka knihy fotografií Obchodnej ulice od Luba a Moniky Stachovcov.jpg
Obálka knihy fotografií Obchodnej ulice od Luba a Moniky Stachovcov

CO8 Publikácia Rituál múzea v digitálnom veku pre SNG.jpg
Publikácia Rituál múzea v digitálnom veku pre SNG

CO9 Katalóg k výstave Talianska maľba.jpg
Katalóg k výstave Talianska maľba

CO10 Daniel Majling - Ruzká Klazika.jpg
Daniel Majling - Ruzká Klazika

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame