Čerstvé Ovocie_FM: Annamária Mikulik (NATIF)

Čerstvé Ovocie_FM: Annamária Mikulik (NATIF)

Estetický zážitok a krása v našich každodenných realitách.

Annamária Mikulik pochádza z Vyšných Ružbách, ktoré strieda so životom v Starej Ľubovni. Vyrastala v umeleckom prostredí a svoju vášeň a talent pre dizajn zdedila po mame šperkárke a otcovi sochárovi. Už ako malá chcela byť šperkárka ako jej mama. Rozhodujúc sa pre štúdium na strednej škole si vybrala Školu úžitkového výtvarníctva v Kremnici, ktorá bola v tom čase pravdepodobne najlepšou svojho druhu. Už počas strednej školy získala niekoľko medzinárodných ocenení za dizajn, ktoré ju automaticky nasmerovali na Vysokú školu výtvarných umení do Bratislavy. Tú doštudovala a pridala k tomu aj školy ako University of Plymouth, Exeter vo Veľkej Británii a National Institute of Design, CEPT, Ahmedabad v Indii. Je členkou Slovenskej výtvarnej únie a The association for Contemporary Jewellery v Londýne. Svojimi úspechmi už dávno prekročila hranice Slovenska a taktiež sa môže pýšiť prestížnym ocenením za šperky, ktoré si prevzala v Miláne. Je tiež držiteľkou prestížneho ocenenia A’design awards. Jej tvorba bola prezentovaná na mnohých významných domácich i zahraničných výstavách prezentujúcich súčasný medzinárodný šperk.

Tým, že vyštudovala produktový dizajn, vníma šperk ako malú miniatúru produktu. Preto aj svoju tvorbu delí do dvoch línií. Založila si značku NATIF, ktorá je špecifická minimalistickými formami šperkov určených na každodenné nosenie. NATIF reprezentujú šperky nežnej krásy každodennej jednoduchosti, ktoré vedú k základnému pocitu vnímania hĺbky poetickej krásy. Oslavuje klasické tvary pomocou drahých kovov, čím vytvára večné, minimalistické šperky inšpirované nadčasovosťou. Táto práca predstavuje večnú kvalitu starostlivo pripravených vzorov, ktoré spájajú tradičné remeselnícke techniky s éterickou estetikou a prinášajú do života emocionálny zážitok pre nositeľa.

Druhá línia šperkov je vytváraná technikou email/smalt. Je to starobylá, takmer 4000-ročná technika používaná na tých najvzácnejších predmetoch, akými sú napríklad korunovačné klenoty, relikviáre či sakrálne predmety. Zdedila ju už ako tretia generácia emailérov. Annemáriin starý otec Rudolf Holeva bol prvým hlavným technológom v bývalej Scholzovej fabrike v Matejovciach, neskoršom Tatrasmalte/Tatramate, a jej mama túto techniku rozvíjala po výtvarnej stránke. Annamária v nej vidí potenciál v uplatnení vo forme buď moderných produktov alebo šperkov. Email je špecifický svojou trvácnosťou, výbornými vlastnosťami a výnimočnou farebnosťou. Použitím tejto techniky posúva odkaz barokového zlatníckeho umenia, akou je miniatúrna maľba alebo charakteristické efektné zlátenie, do súčasnejšej podoby.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 1.9.2020 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


NATIF
Web: https://natifstore.com/
Instagram: https://www.instagram.com/natif_store/
Facebook: https://www.facebook.com/natifstore/

Annamaria Mikulik jewelry designer
Facebook: https://www.facebook.com/annamaria.mikulik/
Instagram: https://www.instagram.com/annamaria_mikulik/

CO1.jpg

CO2.jpg

CO3.jpg

CO4.jpg

CO5 (Foto Anna Smoroňová).jpg
Foto Anna Smoroňová

CO6.jpg

CO7.jpg

CO8.jpg

CO9.jpg

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame