Čerstvé Ovocie_FM: Lucia Oleňová

Čerstvé Ovocie_FM: Lucia Oleňová

Výtvarníčka, ktorá maľuje, ale zároveň šije obraz ako šaty.

Lucia Oleňová si už od detstva vždy niečo kreslila alebo prekresľovala. O tom, že bude robiť umenie, tak prirodzene vedela už odmalička. Niežeby mala nejakú istotu. Iba to tušila, lebo ju to k nemu stále priťahovalo bez ohľadu na okolnosti. Narodila sa a pôsobí v Bratislave. Aj keď sa jej to nepodarilo na prvýkrát, dnes je študentkou maľby v IV. ateliéri profesora Ivana Csudaia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Absolvovala zahraničné študijné pobyty na Newcastle University v Anglicku a na Académie royale des Beaux-Arts v Bruseli. Jej dielo The Immense Depth získalo ocenenie VÚB Maľba 2019.

Základom diela je plátno, ktoré autorka namaľovala, rozstrihala a následne zošila dokopy. Keď sa totiž obvykle maliarom nepodarí obraz, premaľujú ho. Lucia Oleňová to urobila inak. Nespokojná autorka obraz rozstrihala, najskôr si vybrala len časti, ktoré sa jej páčili, zošila ich, no potom zistila, že bez tých zlých to nejde. Ako autorka nastupujúcej generácie slovenskej maľby zaznamenala výrazný posun v tvorbe počas jej nedávneho pôsobenia v Bruseli. Pre Luciu Oleňovú je v tvorbe najdôležitejšia sloboda a samotný proces maľovania.

V tvorbe Lucie Oleňovej figuruje skúmanie metodológie a rôznych výtvarných prístupov, ktoré majú veľmi jasný zámer. Pozorovanie prírodných tvarov, štruktúry a rastu v zmysle goetheovskej morfológie autorka pretavuje do akvarelových štúdií. Znásobovaním biomorfného tvaru vytvára rozsiahle textúry. Záujem o skúmanie anatómie ľudského tela ju privádza až k zámernej dekonštrukcii celej kompozície, aby ju mohla opätovne oživiť. Vrcholnou fázou je romantizujúci moment „vzkriesenia“ nového tela v podobe zošívanej maľby. V metafore stavby ľudskej kostry, ktorú možno v zošívaných objektoch spozorovať však absentujú vnútorné orgány. Oleňová stavia do konfrontácie cyklus znovuzrodenia s bezobsažným skeletom ako telom bez orgánov.

Vypočujte si rozhovor z :Popo_FM:

CERSTVE OVOCIE_FM 19.11.2019 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Web: https://www.saatchiart.com/olenova
ATELIER XIII: http://www.atelierxiii.com/artists/portfolio/lucia-olenova/
Instagram: https://www.instagram.com/lucia.olenova 

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame