Čerstvé ovocie: Modrotlač Matej Rabada

Čerstvé ovocie: Modrotlač Matej Rabada

Renesancia modrotlače na Slovensku.

Tradície sú to, čo vytvára kultúrnu hodnotu národa. Slovensko ich má neúrekom, len ich často nie je vidieť. Medzi ne patrí aj modrotlač.

CO1.jpg

Modrotlač nie je obyčajná modrobiela látka. Modrotlač je vzácna stará technika, ktorá sa do Európy dostala v 16. storočí z východnej Ázie. Na Slovenku sa stala súčasťou folklóru a dlho sa udržala v krojoch. Za výrobou modrotlačového plátna pri tom stáli malé dielne. Časom modrotlačiarenské dielne vymizli, keďže technika a proces výroby sú nielen drahé, ale aj časovo a fyzicky náročné.


Stále sú tu však ľudia, ktorí sa ju snažia zachovať. Medzi nich patrí aj mladý textilný dizajnér Matej Rabada. Modrotlač mu učarovala už na vysokej škole, kde sa jej začal intenzívne venovať a pri ktorej zažil kus dobrodružstva, objavovania, ale aj improvizácie. Farbil totiž v skromných podmienkach malého bratislavského bytu, o ktorý sa delil so spolubývajúcim.

CO2.jpg

Dnes je ale všetko inak. Vo vlastnej dielni Modrotlač Matej Rabada sa ručne vyrába poctivá, v indigu farbená modrotlač. Matej drží pri živote staré remeslo a to sa mu oplatilo tým, že ho začalo živiť.

Rozhovor z :Popo_FM si môžete vypočuť tu:

CO3.jpg

CO4.jpg

CO5.jpg

CO6.jpg

Web: https://modrotlacmr.sk
Facebook: https://www.facebook.com/modrotlacmr/

Ako sa vyrába poctivá modrotlač:


Pripravila: Veronika Dologhová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame