Jane Birkin: Sergove piesne spievam sama. Nikto ho nedokáže nahradiť.

Jane Birkin: Sergove piesne spievam sama. Nikto ho nedokáže nahradiť.

Jane Birkin. Herečka, speváčka, matka Charlotte Gainsbourg, módna ikona a múza Serga Gainsbourga. Serge Gainsbourg a Jane Birkin tvorili trinásť rokov ostro sledovaný milenecký pár. Serge pre ňu zložil niekoľko albumov, ktoré tvoria to najlepšie z francúzskej hudby 20. storočia. Jane Birkin a orchester Capella Istropolitana predvedú v Bratislave orchestrálne úpravy týchto piesní. Jane Birkin je aj spoločensky zodpovedná. Svojou prítomnosťou pomáhala obliehaným obyvateľom  v Sarajeve, aj po Fukušimskej katastrofe. Počas nášho rozhovoru sa živo zaujímala o aktuálnu situáciu na Slovensku po vražde novinára a jeho snúbenice.

Jane Birkin - rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako vznikla pieseň Je t´aime, moi non plus? Aké je to zložiť nesmrteľnú pieseň, pieseň, ktorú pozná každý?

Tú pieseň napísal Serge pôvodne pre Brigitte Bardot. Vedel, že bude dobrá. Ale rozišli sa, tak som ju spievala ja. Chcel, aby som ju spievala o oktávu vyššie ako Bardot. Guardian potom vyhlásil, že je to najsexy pieseň všetkých čias. Vtedy tá pieseň vyhrala všetky hitparády, dokonca aj v krajinách, kde nehovoria po francúzsky. Keď sa spýtate, veľa ľudí si pamätá, čo robili, keď ju počuli po prvý krát. Pamätám si, keď sme ju nahrali, boli sme v Paríži. Bývali sme v hoteli a šli sme potom do reštaurácie. Serge mal vtedy so sebou čerstvo vylisovanú platňu. Ľudia jedli, ale keď ju tam Serge pustil, odrazu prestali jesť a len som videla, ako zdvihli nože a vidličky do vzduchu. A Serge povedal: Myslím, že máme hit! Naživo ju budem spievať sama s orchestrom. Nemôžem ju spievať s nikým iným. Pretože Serge tu už nie je a neviem spievať oba party sama. Za celých tých päťdesiat rokov, čo má táto pieseň, som nenašla nikoho, kto by ju so mnou mohol spievať.

Serge Gainsbourg pre vás zložil niekoľko albumov, aj keď ste boli spolu, aj keď ste sa rozišli. Na ktorý album máte najväčšie spomienky?

Baby Alone in Babylone. Rozišli sme sa vtedy so Sergom. Potom sa mi narodila tretia dcéra Lou, tak som ho šla pozrieť. A on mi hovorí: Zložil som pre teba album. Nazval ho Baby Alone in Babylone. Texty na ňom boli veľmi smutné, dojemné. Bolo to pre mňa veľmi zvláštne, keď som ich mala spievať pred ním. Plakala som, ale zaspievala som to najlepšie, ako som vedela. A potom sa z neho stal album roka, Serge bol za mňa prevziať cenu, lebo som vtedy mala filmovanie. Piesne z neho sa potom stali niečo ako hymnami vo Francúzsku. Catherine Deneuve ich spievala, keď Serge zomrel. Tie piesne zložil v smútku a žiali, keď som ho opustila. Som rada, že mali taký veľký úspech, ale na druhej strane som sa cítila veľmi zvláštne.

Počuli ste posledný album svojej dcéry, Charlotte Gainsbourg?

Počúvala som ho nedávno. Nemám dosť slov na to, aby som ho opísala. Ale zložila si to celé sama, spieva tam o svojom otcovi, o svojich deťoch. Príde mi veľmi odvážna. Ten album je, ako keď otvoríte šatník, ktorý bol veľmi dlho zatvorený a vyletia z neho motýle.

Ako si spomínate na rok 1968?

Hlavne sentimentálne, pretože vtedy som stretla Serga. Rok predtým ma opustil John Barry. Ostala som s našou malou dcérou Kate. Myslela som si, že to je úplný koniec, bola to pre mňa osobná katastrofa, myslela som si, že už nebudem nikdy nikoho milovať. Cítila som sa nepekná a neľúbená. A potom sa to stalo: so Sergom sme sa do seba zamilovali a môj život sa úplne zmenil. A vďaka Sergovi sa pre mňa začal život vo Francúzsku.

Ako bude znieť vaše bratislavské vystúpenie?

Neviem, čo mám u vás čakať. Neviem, ako tu poznáte mňa a Serga. Bude to zaujímavé zistenie. Počula som, že Orchestra Capella Istropolitana je vynikajúci. To je jedna z výhod tohto koncertného programu, prídem a stretnem 65 hudobníkov a dirigenta, ktorých som nikdy predtým nevidela. A v Bratislave to bude ešte zaujímavejšie, pretože to bude slovanské publikum a Serge mal tiež slovanské korene. Je to veľmi milé, že ma na to oslovili. Tak dúfam, že ľudia prídu.

Jane Birkin vystúpi v Bratislave v nedeľu 15. apríla s programom Birkin/Gainsbourg: La Symphonique.

Peter Dolník alias Faun, foto: Carole Bellaiche

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame