Gaučový surfer_FM: Berlín

Gaučový surfer_FM: Berlín

Berlín patrí k najväčším európskym mestám a najnavštevovanejším turistickým destináciám. Hovorí sa mu aj malý New York. Je jediným mestom na svete, ktoré 28 rokov rozdeľoval 165 kilometrov dlhý múr. Dnes sú východný a západný Berlín jedným mestom, ale aj táto historická rana je jednou z vecí, ktoré ho robia atraktívnym a sťahujú sa doňho ľudia z celého sveta. Okrem toho, že má povesť ošarpaného a lacného mesta, je tiež mestom, v ktorom sa vraj dobre žije.

Gaučový surfer_FM: Berlín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Paula Durinova 01.jpg „Pamätám si, že ma to mesto veľmi očarilo, akoby jeho tempo a dynamika. Ja som mala vždy takú fascináciu východom, postsovietskými krajinami a ich architektúrou. Prepojenie východu a západu som našla v Berlíne. Je tam aj socialistická minulosť, polovica Berlína bola súčasťou západu, čiže Berlín má v sebe tieto dva rozmery. Doteraz sa mi na ňom veľmi páči, že tam cítiť, že ľudia majú to mesto radi, že ho naozaj využívajú, zaujímajú sa oň a starajú,“ hovorí dokumentaristka, fotografka a novinárka, Paula Ďurinová, ktorá v Berlíne žije vyše dvoch rokov.

Mesto robia mestom aj domáci obyvatelia. Paradoxom Berlína však je, že v ňom človek nemčinu v bežnom živote málokedy využije. Paula síce neprichádza často do styku s Nemcami, Berlínčanov považuje za milých, nápomocných a slušných ľudí. „Berlín ale narúša stereotyp o Nemcoch ako dochvíľnych a praktických ľuďoch, pretože mám pocit, že veľa vecí v Berlíne vôbec nefunguje,“ dodáva. Berlín je tiež známy ako veľmi multikultúrne a tolerantné mesto. Nie je to však len početnými menšinami z blízkeho východu, ktoré tu žijú už niekoľko generácií. Mnoho ľudí sa sem sťahuje napríklad aj za umením. Podľa Pauly ľudia už väčšinou neriešia, kto odkiaľ pochádza.

Špecifikom Berlína sú tzv. spätkaufy, v preklade večierky, ktorých je v meste neúrekom a vlastnia ich väčšinou Turci. „Skoro každý človek v Berlíne má svoj lokálny spätkauf a časom si vytvorí vzťah s tým svojim predajcom. Tým, že v nedeľu sú zatvorené všetky obchody, tak ľudia zvyknú chodievať do tejto večierky. Kúpia si nejaký drink, prechádzajú sa po meste, idú do parku. Spätkaufy sú veľkou súčasťou života v Berlíne,“ popisuje Paula.

PI89196-hr.jpg

Berlín je známy tiež ako lacné mesto, v porovnaní s metropolami ako Londýn či New York je z finančného hľadiska zaručene výhodnejším miestom na život. Avšak aj Berlín zdražieva. Na cenách bytov či nájmov sa často podpisuje aj gentrifikácia. Sčasti za to však môže aj fakt, že Berlín je považovaný za meku umenia, sťahujú sa sem preto umelci z celého sveta. „Prichádza sem veľa ľudí aj napríklad z USA. Nájsť si bývanie je veľmi ťažké, čiže tí ľudia platia za izby sumy, ktoré si nikto iný nemôže dovoliť. Tým pádom sa dopyt zvyšuje,“ vysvetľuje Paula nárast cien v Berlíne. „Berlín bol a ešte stále je chudobné mesto a veľa budov tam bolo opustených, nerekonštruovaných a pomerne lacných. Často sa stáva, že domy sú skupované investormi, ktorí ich rekonštruujú a neprimerane zvyšujú nájomné, tým pádom ľudia, ktorí tam žili desaťročia, sa musia odsťahovať,“ dodáva. Pre gentrifikáciu sa často vymieňa obyvateľstvo v jednotlivých štvrtiach a pôvodní obyvatelia sú vytláčaní na okraj. „Celé veľké komunity musia odchádzať, pretože si nemôžu dovoliť tam ostať,“ hovorí Paula, pričom dodáva, že Berlín je tiež veľmi komunitným mestom.

Abfertigungshalle.Flughafen.Tempelhof.Berlin.2017.jpg

V Berlíne je množstvo parkov a zelene, nechýbajú v ňom ani jazerá či plavecký bazén priamo na rieke Spree, kde sa dá v lete osviežiť. Ideálnym dopravným prostriedkom na prepravu po meste je bicykel. Navštíviť môžete bývalé squaty, ktoré sa zmenili na Wohngemeinschafty, alebo sa môžete prehrabávať v rozličných „vetešiach“ na blších trhoch. Berlín je plný zaujímavých galérií, ale aj skvelých podnikov, barov či nočných klubov. Asi každý si tu nájde niečo, čo je jeho srdcu blízke.

Umenie

KunstWerke – galéria moderného umenia v bývalej továrni na margarín.

Museum für Fotografie – patrí pod berlínske mestské múzeum, je súčasťou umeleckej knižnice a je výstavným, výskumným a dokumentačným centrom pre fotografické médium.

Jazerá a kúpanie

Plötzensee – nachádza sa v časti Wedding, je tam umelá piesočná pláž s lehátkami, dá sa tu požičať loďka a člnkovať alebo rybárčiť.

Tegeler See – druhé najväčšie jazero v meste sa nachádza na severe Berlína a patrí k jedným z najkrajších mestských jazier. Môžete sa prejsť po promenáde, pokochať sa jeho siedmymi ostrovmi, previezť sa parníkom alebo si v ňom zaplávať. Rovnako ako Plötzensee má tiež lido, čiže pláž.

Badeshiff – plavecký bazén priamo na rieke Spree.

Parky

Tempelhof – bývalé letisko, ktoré pred niekoľkými rokmi zavreli a zmenili ho na park, ľudia využívajú „runway“ väčšinou na korčuľovanie. Na veľké trávnaté plochy si domáci chodia oddýchnuť a konajú sa tu tiež prehliadky letiskovej budovy, ktorá je zaujímavá z architektonického hľadiska.

Tiergarten – patrí k najpopulárnejším a najväčším mestským parkom. Kedysi slúžil ako lovecký revír.

Zábava

Berlínčania veľmi radi a dobre varia. Zvykom je pozývať sa vzájomne na večere, čiže párty sa začínajú návštevou v bytoch.

Príjemné bary sú na Wesserstrasse alebo okolo stanice metra Kottbusser Tor, napríklad klub Südblock.

Paula odporúča trochu „punkové“ Ladenkino v mestskej časti Friedrichshain.

Trhy

Mauerpark – najznámejší blší trh v Berlíne, koná sa v nedeľu, miešajú sa tu predajcovia rôznych veteší a oblečenia spolu s lokálnymi umelcami.

Flea Market Arena – indoorový vetešnícky blší trh, kde sa dá zjednávať a dohadovať o sumách. Koná sa v soboty a nedele.

Markt am Maybach-Ufer – v utorky a piatky tu bývajú zeleninové a látkové trhy s tureckými predajcami.

Pripravila: Barbora Németh

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame