Kultový album_FM: Pixies – Surfer Rosa

Kultový album_FM: Pixies – Surfer Rosa

Hovorí sa, že bez Pixies by nebola Nirvana. Debutový album Pixies – Surfer Rosa – vyšiel pred tridsiatimi rokmi, v marci 1988. Je to klasický album alternatívneho rocku, ktorý nájdete v každom hudobnom prehľade. Za jeho nezvyčajný zvuk môže producent Steve Albini.

Kultový album: Pixies – Surfer Rosa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Debut Pixies má ľahko identifikovateľný zvuk. Je to pop, ale punkovo hlučný a ukričaný – výrazná basa, škrípajúce gitary, neškolený spev, ale zároveň cit pre popové melódie. Hudba je hravá, texty sú tak trochu podivné, ale hodia sa k celkovému výrazu kapely.

Okrem samotných Pixies má na zvuku veľký podiel producent Steve Albini. Bubeníci si tu určite všimnú nezvyčajný zvuk bicích. Pri niektorých piesňach dal zase Albini presunúť techniku zo štúdia na záchod, lebo chcel dosiahnuť autentického echo, nie to štúdiové.

Hovorí sa, že bez Pixies by nebola Nirvana. Kurt Cobain sa rád odkazoval na Surfer Rosa. Veď si aj potom zavolal Steva Albiniho, aby produkoval ich posledný album In Utero. Na Surfer Rosa sa odvolávajú aj PJ Harvey a Billy Corgan zo Smashing Pumpkins.

Najznámejšia pieseň z neho Where is my mind nevyšla nikdy ako singel. Preslávil ju až film Fight Club – Klub bitkárov.


Pixies obstáli aj v nasledujúcich nahrávkach, aj bez Steva Albiniho. Naposledy sa pripomenuli albumom Head Carrier v roku 2016. Basistka Kim Deal má svoju kapelu Breeders, Black Francis vystupuje sólo ako Frank Black.

Surfer Rosa vyšiel vo februári 1988 vo vydavateľstve  4AD.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame