Kde NME končí, oddaní pokračujú ďalej. Prečo potrebujeme písanie o hudbe?

Kde NME končí, oddaní pokračujú ďalej. Prečo potrebujeme písanie o hudbe?

Po šesťdesiatich šiestich rokoch prestal vychádzať v tlačenej podobe časopis New Musical Express. Čo to hovorí o stave hudobnej publicistiky? Prečo potrebujeme kriticky písať o hudbe? Aké je to na Slovensku vydávať časopis, ktorý píše o hudbe?

Od roku 1952 vychoval New Musical Express niekoľko generácií hudobných fanúšikov a mnohé kapely by bez neho neboli tam, kde sú. NME vychádzal v obrovských nákladoch a určoval verejnú mienku. Čo napísali v NME, bolo sväté. V sedemdesiatych, osemdesiatych a sčasti aj deväťdesiatych rokoch zažíval časopis svoje zlaté obdobie. Jeho úroveň však na prelome tisícročí rapídne poklesla. Z novín sa stal farebný časopis zameraný skôr bulvárne ako analyticky. Svoje trápenie ukončilo NME pred dvoma týždňami, keď sa rozhodli prejsť výlučne na internet. Posledné číslo malo na obálke sľubne rozbehnutú rockovú kapelu Shame.

O histórii časopisu a o pohľade hudobného dramaturga Rádia_FM Daniela Baláža na hudobné časopisy si vypočujte v príspevku:

Prečo potrebujeme písanie o hudbe? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


NME prechádzajú z printu na internet. Prečo sa v printe stále darí časopisom ako The Wire, Mojo, Uncut alebo Folk Roots? Zdá sa, že New Musical Express sa nesprávne zorientoval v skupine svojich čitateľov. Tým v posledných rokoch ponúkal stručné informácie zo života obľúbených kapiel či prehľady nových dosiek, ktoré ľahko získajú aj zo sociálnych sietí. Ale nestíhal pokrývať aktuálne trendy.

Pri pohľade na časopisy, ktoré stále vychádzajú, sa zdá, že čím je časopis zameranejší a čím viac ide do hĺbky, tým viac verných čitateľov si dokáže udržať. Dôležité je ale venovať sa hudbe, pri ktorej sa dá ísť do hĺbky. A tam NME tiež zlyhali.

Svoje zohráva aj kúpyschopnosť obyvateľstva a veľkosť hudobných trhov. Vo Veľkej Británii môže poľahky vychádzať niekoľko časopisov zameraných na podobnú komunitu – fanúšikov indie rocku či domácich kapiel.

Ako je to u nás? Oplatí sa tu písať o hudbe v tlačenom médiu? Urobili sme si prieskum medzi domácimi časopismi, ktoré sa seriózne venujú hudbe.

Za časopis Nový Populár píše Martin Chrobák:

Súčasný svet by sa bez tlačených hudobných časopisov definitívne zaobišiel. Napriek tomu si myslím, že je dôležité, aby každý civilizovaný národ mal aspoň jeden hudobný časopis, ktorý by sa zaoberal tým, čo kvalitné sa na domácej scéne urodí. Časopis, ktorý by pomáhal súčasnej hudbe, ale pripomínal aj tradíciu a kontinuitu. Okná do sveta sú pritom samozrejmosťou, len sa treba zmieriť s tým, že celý svet v jednom čísle časopisu obsiahnuť nemožno a sú na to aj iné zdroje.

Význam takto zameraného printového média spočíva aj v tom, že jeho obsah je trochu odlišný od toho, čo počuť z rádia alebo čo sa dá vidieť/počuť/prečítať na internete. Vďaka istej selekcii a o to hlbšiemu zameraniu môže časopis, ako každé špecializované médium, rozšíriť povedomie o zaujímavé dielka a osobnosti, ktoré by inde neboli reflektované vôbec, alebo len okrajovo.

Ak sa to prirovná k audiu, čítanie dobrého časopisu v porovnaní so surfovaní po webe by malo byť čosi ako posluch dobrej hudby z vinylu oproti streamovaniu bezplatnej hudby v mp3 rozlíšení.

Podobne ako iné disciplíny z minulosti – rádio, fotografia, kniha, LP – má aj tlačený časopis svoje dôležité digitálne odnože v podobe webstránky, sociálnych sietí, vlastného YouTube kanálu, pomocou ktorých si udržuje, buduje a informuje svoju komunitu. Hlavným cieľom však naďalej zostávajú jeho tlačené vydania.

Existencia alebo neexistencia seriózneho časopisu o hudbe je mierkou kultúrnej úrovne krajiny, podobne ako sú touto mierkou kvalitné múzeá, galérie, knižnice, zachovalé pamiatky a rešpekt k prírode. Časopis o hudbe nie je iba kusom potlačeného papiera, ale symbolizuje určitú kontinuitu a úctu k talentovaným ľuďom, ktorí – neplatí to všeobecne, ale dosť často – sú aj svedomím národa a symbolom nastavenia latky jeho duchovnej úrovne.

Za časopis ¾ revue píše Slavo Krekovič:

Skúsenosti s vydávaním printového časopisu hovoria jasne: tlačiť je nielen neekonomické, ale prináša to aj ďalšie komplikácie, ako je napríklad distribúcia. Napriek všeobecnému útlmu papierových médií sa však ukazuje, že spoliehať sa len na web je tak trochu riziko. Niekedy je skrátka fajn, aby myšlienky prežili dlhšie ako niekoľko mesiacov a boli k dispozícii, aj keď vypadne elektrina. Papier vydrží dlhšie a má aj niektoré ďalšie výhody. Preto som stále presvedčený, že ak sa nájdu peniaze, print má stále zmysel, a to aj pre hudobnú publicistiku – možno menej pre každodenné recenzovanie, ale určite pokiaľ ide o texty, ktoré si zaslúžia dlhší život. Bohužiaľ, aj my sme s časopisom 3/4 boli nedávno donútení prejsť na online verziu, tak uvidíme, čo to prinesie.

casopis 2.jpg

Objektívne písanie o hudbe nemôže zaniknúť. Je to vitálne pre hudobníkov aj pre poslucháčov. Dnešná doba produkuje okrem množstva hudby aj množstvo promo materiálov – webstránok, kanálov a profilov, ktoré sa ju snažia predať. Hudobníci komunikujú so svojimi poslucháčmi na sociálnych sieťach. Vytvárajú si spojenie a prinášajú stále nový obsah, do ktorého ich tlačí aj diktát sociálnych sietí: postovať, postovať, postovať. Púšťajú tak fanúšikov do svojich domovov, štúdií, posúvajú im nevydané nahrávky, nechajú ich komentovať naživo svoj výkon. Môžu si tu spokojne vyhlásiť, ako je ich posledný album najlepší v ich kariére.

To však nestačí. Tieto informácie potrebujeme triediť, preberať a urobiť si názor. Na to slúžia dôveryhodné, nezávislé médiá, ktoré fungujú ako strážcovia vkusu: hudobné rádiá, špecializované weby a hudobné časopisy. Medzi hudobníkmi a poslucháčmi je potrebná tretia strana, ktorá bude pre poslucháčov hodnotiť, analyzovať a vysvetľovať hudbu. Adekvátna, kvalifikovaná a dobre podaná kritika vie poukázať na silné a slabé stránky. Hudobníkov dokáže povzbudiť alebo nasmerovať a fanúšikom posilniť ich väzby na hudbu.

Hudobné časopisy poskytujú priestor témam, na ktoré na internete nie je čas. Na internete potrebujeme byť neustále informovaní a zásobovaní novinkami. Niektorým témam však prospieva väčší časový odstup. Svoju úlohu určite zohráva aj moment očakávania, keď nedostanete to, čo chcete okamžite, ale musíte si na to počkať. A to je v tejto dobe celkom vzácne.

Písanie o hudbe pomáha pochopiť a sprostredkovať hudbu v súvislostiach. Časopisy, ktoré majú názor, svojský štýl a výrazných redaktorov, nenahradí len tak krátky prehľad toho, čo vyjde budúci týždeň.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame