Meškajú vám elektrické hodiny na sporáku? Vieme prečo!

Meškajú vám elektrické hodiny na sporáku? Vieme prečo!

Aj vám v posledných dňoch meškajú elektrické hodiny na domácich spotrebičoch? Nie ste jediní, hlásia sa ľudia z celej Európy. Môže za to... politika!  Zisťovali sme viac.

Od polovice januára tohto roka hlási 25 európskych krajín odchýlky vo frekvencii elektrickej siete. Odchýlky vo frekvencii elektrickej siete spôsobujú meškanie elektrických hodín v zariadeniach, ktoré fungujú na elektrický prúd. Hodiny na elektrických trúbach, ohrievačoch či budíkoch meškajú v priemere o šesť minút. Aj tie vaše?

Kontinentálna Európa je pripojená na jednotnú elektrickú sieť, do ktorej prispievajú všetky európske krajiny od Španielska po Turecko. Pretrvávajúce politické spory medzi Srbskom a Kosovom však vedú k zníženiu produkcie elektrickej energie do spoločnej siete.

Obe strany obviňujú tú druhú: Srbi Kosovčanov, že neoprávnene odoberajú energiu zo spoločnej európskej siete. Kosovčania zase tvrdia, že Srbi, ktorí žijú v Kosove dlhodobo, neplatia účty za odber elektriny. Tým, že Srbsko neuznalo samostatnosť Kosova, zablokovalo mu aj prístup do medzinárodných organizácií, ako je OSN, ale napríklad aj do Európskeho spoločenstva poskytovateľov energie. Oficiálne úrady sa už snažia o nápravu.

Viac sa dočítate tu alebo tu.

Ak sa ráno riadite podľa hodín na kuchynskej rúre, tak pozor, aby ste kvôli nim napríklad nezmeškali vlak.

Meškajú vám elektrické hodiny na sporáku? Vieme prečo! Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame