Čo nezmeškať na Art Film Feste 2017

Čo nezmeškať na Art Film Feste 2017
25. ročník Art Film Festu sa začne v piatok 16. júna v Košiciach. Viac ako 170 filmov a len deväť dní nato, aby sme si ich stihli pozrieť čo najviac (a neupadli pritom od vyčerpania do kómy). Väčšina filmov bude mať v Košiciach slovenskú premiéru a v mnohých prípadoch pôjde o jedinú možnosť vidieť tieto snímky v kine. Dobrou správou je, že viaceré filmy, napríklad zo sekcií Medzinárodná súťaž hraných filmov či Be2Can Starter, sa už o niekoľko týždňov alebo mesiacov dostanú do slovenskej distribúcie. Netreba preto zúfať, keď ich v Košiciach nestihnete.

Tak veľa filmov a tak málo času. Niekoľkohodinové štúdium programu sa skončilo s výsledkom: 43 filmov potrebujem vidieť určite, 29 možno. Hlavne skromne.

Nech sa páči, môj megalomanský odporúčací výťah. Pozrime sa, čo na tomto ročníku stojí za pozornosť. A že je toho viac než dosť.

Začneme na začiatku. S vynálezcami kinematografie: bratmi Lumièrovcami. Ich 114 krátkych zreštaurovaných filmíkov si môžete pozrieť v titule Lumière! zo sekcie Zvláštne uvedenie.

Staršie snímky ponúka aj sekcia Milan Lasica: Prezidentov výber. Ja sa zameriam najmä na Africkú kráľovnú Johna Hustona a Veľkú ilúziu Jeana Renoira, oba filmy spája téma prvej svetovej vojny. Zvyšné tituly, inak všetko skvosty (ikonická Casablanca, Chaplinova Moderná doba a noir Sunset Boulevard), som už mala to šťastie vidieť na veľkom plátne. Ide o výbornú príležitosť doplniť si medzery v dôležitých dielach svetovej kinematografie.

Mladšia, no veľmi populárna sekcia American Indies prinesie lesbickú romancu AWOL, drámu o strachu zo straty rodiča Columbus a drsný triler Zelená miestnosť, v ktorom punková kapela nemúdro prijme ponuku zahrať si v skinheadskom klube. Najlepšie využitý cover Nazi Punks Fuck Off! od Dead Kennedys a jedna z posledných úloh Antona Yelchina.

Be2Can Starter na nás vytiahne jeden tromf za druhým. Tieto filmy totiž bodovali na áčkových festivaloch Berlín, Benátky a Cannes. Portrét odľudštenej spoločnosti Bez lásky rozpráva o manželskom páre, ktorý sa rozvádza a nezaujíma sa o svojho 12-ročného syna. Až kým nezmizne. Fantastická žena sľubuje empatický a pútavý príbeh a silný herecký výkon Daniely Vega, ktorá si zahrala transrodovú servírku Marinu. V maďarskej nekonvenčnej lovestory O tele a duši sa prelína lyrickosť a brutalita, netradičnými hlavnými postavami sú starnúci finančný riaditeľ bitúnka a mladá uzavretá kvalitárka mäsa. Filipínsky snímok Tá, ktorá odišla o nespravodlivo uväznenej žene bude od diváka vyžadovať empatiu a pozornosť (má 226 minút). Po ťažobách trocha odľahčenia v podobe Váženého občana, v ktorom sa držiteľ Nobelovej ceny za literatúru po rokoch vracia do rodnej Argentíny.

Európske zákutia. Po brutálnom Saulovom synovi prichádza Maďarsko s ďalším filmom, ktorý sa venuje holokaustu. Čiernobiely snímok 1945 hovorí o tom, ako dedinčania nielen v Maďarsku profitovali z deportácie svojich židovských susedov. Brimstone, zástupca ohrozeného druhu westernu, sľubuje až sadomasochistický zážitok s reverendom z pekla (Guy Pearce) a jeho obeťou na úteku (Dakota Fanning).

Nočná prehliadka tradične poteší fanúšikov žánrového filmu. Nadupaný hororový triler Daj si pozor, Prestrelka Bena Wheatleyho so zlými sedemdesiatkovými účesmi, fúzmi a outfitmi, ázijský zástupca Útvar boja proti upírom a legendárny Votrelec (Director's Cut).

Okolo sveta. Maudie vás zoznámi s príbehom kanadskej insitnej umelkyne Maud Lewis, ktorá napriek ťažkej artritíde vášnivo milovala maliarstvo. Ďalšia odhodlaná žena stojí v centre historickej drámy Popieranie holokaustu inšpirovanej skutočnými udalosťami. Renomovanú spisovateľku a historičku si zahrala výborná Rachel Weisz. Do Severnej a Južnej Kórey nás zoberie Kim Ki-duk a jeho Sieť o zblúdenom severokórejskom rybárovi.

Láska a anarchia. Švédsky Obor je príbehom o priateľstve a izolácii, ktorý sa točí okolo psychicky a fyzicky postihnutého milovníka petangu. Zároveň pôjde asi o najzvláštnejší športový film o outsiderovi, aký tento rok uvidíte. Disfunkčnú romancu ponúkne juhokórejský snímok Osamelí a výlet do Afriky dokument Safari. Tu však pozor, režíroval nekompromisný Ulrich Seidl, ktorý si tentoraz vzal na mušku poľovačky Európanov v Afrike.

Silná konkurencia tento rok vládne v hlavnej súťažnej sekcii Medzinárodná súťaž hraných filmov. Modrého anjela za najlepší hraný film môže získať: Chorý svet z Hongkongu o finančnom analytikovi trpiacom bipolárnou poruchou; drsné Detské ihrisko z Poľska inšpirované skutočnými udalosťami; Glory z Bulharska o ekonomickej nerovnosti a korupcii; severský neo-noir Incident v hoteli Nile Hilton o skorumpovanom detektívovi; islandské Kamenné srdce o búrlivom lete niekoľkých tínedžerov a dobrý, zlý a nemeckí robotníci v Bulharsku vo filme Western.

Vidieť v našich kinách ázijský film je skôr rarita, ak nerátam klubové príspevky Kim Ki-Duka či Park Chan-wooka. Túto krivdu napráva sekcia Prísľuby z východu. Ponúkne kórejského Cudzinca, ktorý vzbudil veľký ohlas v Cannes a ktorý mieša mýty, rituály, hororové trópy a zlovestnú atmosféru. Filipíny zastúpi dráma Dieťa Apokalypsy o surferovi Fordovi, ktorý celý život počúval, že je synom Francisa Forda Coppollu. Z Číny pochádza uvoľnená snímka Skroť si vietor o zmierení otca a syna a cestovaní v čase. Triler Vlak do Pusanu sľubuje napínavú a zábavnú jazdu, v ktorej nechýbajú zombie a kritika kórejskej spoločnosti. Vzácnym príspevkom do programu je krehké anime V tomto kúte sveta. Vrátime sa v ňom do Japonska 30. rokov a prežijeme druhú svetovú vojnu so ženou, ktorá zvolila lásku miesto hrdosti a nacionalizmu.

Ďalší animák hľadajte v sekcii Variety Select: Art Films. Ethel a Ernest je adaptáciou grafickej novely anglického autora Raymonda Briggsa, ktorá vzdáva dojímavú poctu jeho rodičom. Veľké bicepsy, brušné svaly z ocele, kožené motorkárske oblečenie. Motorkári, námorníci, vojaci a kovboji. Tom of Finland je životopisnou drámou o priekopníckom fínskom LGBT umelcovi Touko Laaksonenovi známom pod pseudonymom Tom of Finland.

Tento ročník AFF neopomína ani hudbu, ktorá si doteraz vždy našla priestor aspoň v sprievodnom programe. Vďaka Variety máme jedinečnú príležitosť uvidieť dva výborné hudobné filmy. Prvým je dokument Score: A Film Music Documentary, ktorý nám ukáže zákulisie tvorby filmovej hudby a na ploche 93 minút sľubuje rozhovory s takmer 60 filmovými a hudobnými profesionálmi. Tešte sa na Johna Williamsa, Hansa Zimmera, Dannyho Elfmana, Trenta Reznora, Howarda Shorea a mnohých ďalších. Milovníci filmovej hudby si určite povedia: veď už bolo načase. Hudbu so silným vizuálom a choreografiou prepojí ďalší dokument Moderná farba, ktorý vznikol v spolupráci s Davidom Byrneom z Talking Heads. Okrem Davida svojím vystúpením prispejú aj How to Dress Well, Devonté Hynes, Zola Jesus, Nico Muhly, Ad-Rock, Tune-Yards či St. Vincent.

Fanúšikovia The Rolling Stones by si nemali nechať ujsť premietanie dokumentu The Rolling Stones Olé Olé Olé! o turné kapely v Južnej Amerike a na Kube z prvej polovice minulého roka. Poznačte si čas a miesto: 18. júna o 21:30 v košickom Amfiteátri.

V rámci už spomínaného sprievodného programu sa v Tabačke v stredu 21. júna predstaví britská kapela Molotov Jukebox. Nesmiete tam chýbať, ak máte radi balkánsko-latinskú hudbu a/alebo ste fanúšikom Harryho Pottera či Hier o tróny. Roztancuje vás totiž herečka a hudobníčka Natalia Tonksová+Osha Tena. Marko Havisto & Poutahaukat je fínska kapela, ktorá inšpiráciu čerpá z rock‘n’rollu, country a westernu. Niekoľko ich skladieb ste mohli počuť aj vo filme Muž bez minulosti Akiho Kaurismäkiho. V Tabačke koncertujú v piatok 23. júna.

Celý program a podrobnejšie informácie o filmoch a sprievodnom programe nájdete tu.

Vidíme sa na Art Film Feste 2017!

Nina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame