Netiketa_FM: Internetové kultúry na 4chane

Netiketa_FM: Internetové kultúry na 4chane

Väčšina mémov vzniká na 4chane, službe, v ktorej môžete anonymne prispievať, čo len chcete. Lebo na internete nikto nevie, že ste pes, ako hovorí jedno porekadlo. Používatelia 4chanu sa organizujú a v anonymnom prostredí vznikajú kultúry, ktoré prenikajú aj do vonkajšieho sveta. Ako tieto kultúry zamiešali karty v americkej prezidentskej kampane, hovorí internetová entita Pht.

Netiketa_FM: Internetové kultúry na 4chane Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4chan je image board, špeciálny typ fóra, na ktorý sa pridávajú obrázky. Neexistujú tu požívateľské mená, ikony ani profily, každý je anonymný. 4chan je sled príspevkov označených číslami. Netreba sa registrovať a každý môže prispievať, čím chce. 4chan je anonymný, nefiltrovaný, až surový. Tým sa utvára u jeho používateľov pocit skupinovej mysle (hive mind). A vznikajú tu aj špecifické kultúry.

4chan založil 15 ročný Christopher Poole v roku 2003. Najpopulárnejším fórom je dlhodobo /b/ – náhodné príspevky.

Toto fórum funguje ako temný reaktor internetu, stoka, ktorou prepláva všetko. Tu vznikla väčšina dnes známych mémov. Tu vzniklo aj hnutie Anonymous. Používatelia sú anonymní a uvedomujú si svoju silu v tom, že sú neidentifikovateľní. Anonymous teda môže byť hocikto a nie jedna osoba, organizácia či subjekt, ako tomu rozumejú tradičné médiá.

Za vyše desať rokov fungovania 4chanu sa veľakrát stalo, že anonymná masa a jej skupinová myseľ sa dohodli a prekazili hlasovanie, či spoločne napadli iné fórum. Trollovanie nevzniklo na 4chane, ale tu nabralo masové obrátky. Odrazu sa dokázali zorganizovať desiatky tisíc nudiacich sa používateľov. Nielen teenagerov, ale aj pracujúcich a starších ľudí.

4chan sa tak stal úrodnou pôdou pre politicky nekorektné postoje, názory a témy. Tu nikto nemusí predstierať, že si myslí tie správne veci, lebo je anonymný. Mentalita jeho používateľov je trollovanie a ironické propagovanie, aj napriek zákazom. A tým vznikajú na 4chane zvláštne veci a dejú sa čudné náhody.

Po desiatich rokoch existencie 4chanu sa z tejto demografickej skupiny sformovalo hnutie Alt-right – alternatívna pravica. To sa utváralo počas predvolebnej kampane Donalda Trumpa. Takéto hnutie však majú už aj v Poľsku a Maďarsku. Niektorí pravicovo zmýšľajúci voliči si uvedomili, že toto môže byť cesta vpred: prispôsobujú si svojim myšlienkam mémy a internetovú organizáciu. Hnutie Alt-right obnovuje pravicovú ideológiu prefiltrovanú cez 4chan a online mentalitu jeho používateľov.

Túto kultúru poháňa nespútanosť, anonymita a odtrhnutie sa od spoločenských konvencií, politickej korektnosti a cenzúry. Fenomény z 4chanu sa dostávajú aj von, používatelia internetu ich preberajú a šíria ďalej, často pritom netušia, čo tie smiešne obrázky skutočne znamenajú.

Ako 4chan pomohol zvoliť Donalda Trumpa

Pre používateľov 4chanu bol preferovaný kandidát amerických prezidentských volieb Donald Trump. Naschvál, lebo to bolo nereálne, presne podľa troll étosu 4chanu.

Výhra Donalda Trumpa bola ešte pred rokom takmer nereálna. Na 4chane však zvláštnou zhodou okolností a transformáciou niekoľkých mémov vznikla spoločne vytváraná mytológia na podporu Trumpa. Spojilo sa tu niekoľko náhodných vecí a skupinová myseľ to sformulovala do mytológie, kde zdanlivo všetko zapadá do seba.

V júni 2016 niekto na 4chan napísal „Trump will win“. Jeho post mal číslo 7777777.

Sedem je šťastné číslo. A čo sedem sedmičiek? Z toho postu sa vtedy zbláznil internet. Rýchlo sa to dostalo von z 4chanu a veľa sa písalo, aká náhoda sa stala. Aj ľudia, čo neveria numerológii, uverili, že je to znamenie. Irónia používateľov 4chanu z toho vytvorila znamenie a proroctvo. Náhoda? Nemyslím si!

Pepe Trump.png

Zaujímavý je v tejto súvislosti aj príbeh jedného mému. Žabiak Pepe (obrázok zo zabudnutého komixu z roku 2005, ktorý niekto vystrihol a použil na 4chane) prešiel niekoľkými fázami a inkarnáciami. Od neškodného „Feels good, man!“ ho prebrala Katy Perry, aby ho tým úplne zruinovala. Z Pepeho sa stal Normi Pepe, symbol bežného používateľa internetu, ktorý si pozerá iba Facebook.

Mémy rýchlo starnú a prestávajú byť vtipné. Pepe však odrazu nabral niekoľko ďalších fáz. Donald Trump zdieľal Pepeho, dokonca mu prirobil trumpovské vlasy. Pepeho následne použila aj Hillary Clintonová vo svojej kampani. Z toho, čo vzniklo na okrajoch internetu, sa stal symbol amerických prezidentských volieb.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame