Netiketa_FM: BitCoiny, alternatívne meny, internetové platidlá

Netiketa_FM: BitCoiny, alternatívne meny, internetové platidlá

Kryptomeny vznikli z viery v čísla. Čísla sú objektívne, spravodlivé, nemajú slabosti a preto sa nedajú manipulovať ani korumpovať. V zamotanom a neprehľadnom svete internetov a sociálnych sietí je niečo, na čo sa môžete spoľahnúť. Sú to čísla.

Vznikli ako reakcia na globálnu ekonomickú krízu z rokov 2008/2009. Ich tvorca záhadne zmizol a dodnes sa ho nepodarilo vypátrať.

Sú založené na internetovej distribuovanej databáze, na blockchaine. Kryptomeny sú politicky subverzívny nástroj. Sú slobodné, nezdaniteľné a obchádzajú oficiálne distribučné toky klasických peňazí. Okrem internetového platidla, ktorým už môžete zaplatiť úplne všetko, je to aj dobrý investičný prostriedok. Ich cena stúpa v závislosti od politických a finančných kríz.

Prinášajú oslobodenie od večného sledovania a zaznamenávania našich online aktivít.

Najznámejšou kryptomenou je BitCoin. Jeho slabiny sa snažili využiť a jeho používateľov vypátrať štátne aj nadnárodné orgány, ktorým sa nepáči, že existujú transakcie, nad ktorými nemajú kontrolu.

Ako to už býva, piráti sú vždy o dva kroky vpredu pred úradmi, a tak vznikajú neustále nové a nové meny, ktoré sú dokázateľne anonymné. Dostávajú pomenovania podľa internetových memov. A tak existujú Doge Coiny alebo už zaniknutý Kanye Coin.

O kryptomenách rozpráva internetová entita Pht.

Netiketa_FM: BitCoiny, alternatívne meny, internetové platidlá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame