Fotka_FM: Stanley Greene - Cesta na kraj Ruskej ríše

Fotka_FM: Stanley Greene - Cesta na kraj Ruskej ríše

Začnem otázkou: čo sa stane, keď fotograf, ktorý štyridsať rokov dokumentuje konflikty a vojnové zóny pripraví výstavu o konci Ruskej ríše? Stanley Greene, americký fotograf, ktorý roky sleduje ľudské konflikty v ich najagresívnejších prejavoch prináša pozorovania, jemné posolstvá o stave jednej obrovskej ríše. Ríše, kde podľa jeho slov dnes opäť máme komunistickú mentalitu pripomínajúcu stalinistickú éru. To znie mrazivo, až dych vyráža.

Fotografie Stanleyho Greena sa pozerajú na život rôznych ľudí v tejto krajine. Dokumentujú jeho dlhé cesty ruskou ríšou. Evokujú, vzbudzujú pocity a otvárajú otázky. Mnohé z nich nie sú drsné. Sú o krehkosti bytia bežných ľudí, jednoduchých túžbach a veľmi náročných okolnostiach.

Janka Garvoltová, riaditeľka Slovak Press Photo, so Stanleym spolupracuje niekoľko rokov. Zažíva ho ako fotografa, fotoeditora, porotcu, ale predovšetkým ako inšpiratívneho človeka. O tom, čo po štyridsiatich rokoch takejto práce prináša slovenským fotografom hovorí v rozhovore, ktorý si môžete vypočuť tu:

Fotka_FM: Stanley Greene - Cesta na kraj Ruskej ríše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výstavu Stanleyho Greena si môžete v bratislavskom Pálffyho paláci pozrieť do 4. decembra 2016.

Chechen_island_22.jpg

Pripravila: Ľubica Stanek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame