Literatúra v hudbe: Aldous Huxley

Literatúra v hudbe: Aldous Huxley

Anglický spisovateľ a filozof Aldous Leonard Huxley sa do histórie zapísal najmä ako autor dystopického románu Prekrásny nový svet. Potláčanie identity, odľudštenie spoločnosti, snaha o uniformizáciu myslenia a konania - aj to sú témy, ktoré Huxley vo svojom románe rozoberá. V dnešnom diele seriálu venovanom literatúre v hudbe sa Romana Grajcarová pozrie na hudobníkov a hudobníčky, ktorí(é) našli inšpiráciu k tvorbe práve v tomto románe.

Literatúra v hudbe: Aldous Huxley Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kniha Prekrásny nový svet minulý rok oslávila 90. výročie od prvého vydania. Za tento čas sa jej podarilo nájsť si svoje stále miesto v kultúre. Dočkala sa niekoľkých filmových a divadelných adaptácii a v roku 2020 aj seriálového spracovania. Skladbu s názvom „Brave New World“ môžeme nájsť aj na albumoch takých rockových legiend ako Motörhead, Greta Van Fleet či Iron Maiden. Tí podľa knihy dokonca pomenovali celý svoj album z roku 2000.

Iron Maiden - Brave New World


Aldousovi Huxleymu genetika do vienka nadelila skutočne výnimočný intelekt. Narodil sa do prominentnej britskej rodiny, obaja jeho rodičia boli učitelia a vzdelanci. Jeho brat, Julian Huxley, bol evolučný biológ a propagátor eugeniky, teda kontroverznej vedy, ktorá sa zaoberá zlepšovaním ľudského genofondu. Táto myšlienka bola v románe dotiahnutá do absurdného extrému - každý človek vo vymyslenom svete je nadizajnovaný tak, aby spĺňal konkrétnu úlohu v rámci spoločnosti. Slobodná vôľa neexistuje. Spochybňovanie systému sa trestá.
Každý musí byť šťastný. Práve túto myšlienku pretavila do skladby Everybody’s Happy Nowadays anglická punková kapela Buzzcocks.

Buzzcocks - Everybody’s Happy Nowadays


Na to, aby boli ľudia v dystopickom Prekrásnom novom svete dokonalo šťastní, slúžila ešte jedna pomôcka - droga s názvom soma. Tá potláčala akékoľvek negatívne emócie a dodávala pocit šťastia. Názvom tejto drogy sa inšpirovala aj americká rocková kapela The Strokes v rovnomennej skladbe.

The Strokes - Soma


Názov drogy soma, čo, mimochodom, v gréčtine znamená „telo“, inšpiroval aj americkú rockovú kapelu z Chicaga The Smashing Pumpkins. Pomalú skladbu napísal spevák kapely Billy Corgan po tom, čo sa rozišiel so svojou priateľkou. Ktovie, či si práve odkazom na drogu nechcel umelo navodiť pocit šťastia a potlačiť smútok tak, ako to robili postavy v románe Prekrásny nový svet.

The Smashing Pumpkins - Soma


Droga soma hrala v príbehu Prekrásny nový svet podstatnú úlohu. Napokon, sám Huxley mal s omamnými látkami bohaté skúsenosti. Svoje zážitky so psychotropnou látkou s názvom meskalín popísal aj vo svojej autobiografii The Door of Perception. Zomrel 22. novembra 1963, čo bol zhodou okolností ten istý deň, kedy zastrelili amerického prezidenta J.F. Kennedyho. Pravdepodobne prvým hudobníkom, ktorého k tvorbe inšpirovala osobnosť Aldousa Huxleyho, bol skladateľ Igor Stravinsky, ktorý bol jeho blízkym priateľom. Orchestrálna kompozíciu s názvom Variation: Aldous Huxley in memoriam vznikla rok po smrti spisovateľa a stala s tak prvým z mnohých diel inšpirovaných velikánom anglickej literatúry Aldousom Huxleym.

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame