(Ne)súď podľa obalu: Mogwai - As the Love Continues

(Ne)súď podľa obalu: Mogwai - As the Love Continues

As the Love Continues je desiatym štúdiovým albumom škótskej post-rockovej kapely Mogwai, ktorý vyšiel vo februári 2021. Kritici tento pandémiou poznačený album prijali s nadšením a kapele sa vďaka nemu podarilo vystreliť na čelo britského albumového rebríčka. Nahrávke sa však podarilo zaujať aj svojim dizajnom, a tak sa ocitla aj v prvej desiatke najlepších obalov albumov za rok 2021 v rámci ocenenia Best Art Vinyl. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Mogwai - As the Love Continues Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obal albumu As the Love Continues vytvoril grafický dizajnér a ilustrátor Dave Thomas, známy pod pseudonymom DLT. Vo svete obalov hudobných albumov nie je DLT žiadnym nováčikom. Za 20 rokov svojej dizajnérskej kariéry vytvoril vizuálnu identitu mnohým kapelám. Spolupracovala s ním napríklad aj islandská kapela múm, škóti The Twilight Sad či nemecký experimentálny pianista Haushka. Pri grafikoch a ilustrátoroch sme často zvyknutí na rozpoznateľný umelecký rukopis. V prípade umelca DLT to ale absolútne neplatí. Jeho dizajny sú zmesou odlišných techník, štýlov a nálad. Každý obal je šitý na mieru atmosfére daného albumu. Na platni As the Love Continues tak na vás z fotografie zo začiatku 20. storočia cerí zuby biela vypchatá polárna líška.

V roku 1910 pri potulkách ruskou stepou odfotil líšku chemik a priekopník farebnej fotografie Sergey Prokudin-Gorsky. O sto rokov neskôr ju v archíve fotografických platní z prelomu storočí našiel grafik DLT. Záber ho svojou intenzitou ohromil. Niečo v ňom zrazu kliklo a DLT vedel, že táto vypchatá líška bude súčasťou obalu najnovšieho albumu Mogwai. Pri tvorbe dizajnu albumu však kľúčovú úlohu zohral ešte jeden aspekt - vrstvenie. Ako to DLT neskôr spomenul pre Our Culture Magasin, v hudbe, ktorú robí Mogwai, vníma vrstvenie jednotlivých zvukov, ktoré spolu navzájom ladia, no zároveň každý z týchto zvukov obohacuje skladbu o svoj vlastný charakter. Presne tento prvok sa DLT rozhodol pretaviť aj do výsledného vizuálu.

Veľkou vášňou ilustrátora Davea Thomasa a.k.a. DLT je zbieranie starých fotografií, negatívov a diapozitívov. Jedna z vecí, ktorá ho na týchto záberoch fascinuje, je patina, ktorá na nich rokmi vznikla - škrabance, fŕkance, natrhnutia. DLT sa teda rozhodol digitálne pridať ďalšie vrstvy aj na fotografiu líšky. Keď sa na obrázok pozeráte, máte pocit, akoby nie len biela polárna líška ale aj fotografia samotná zažila divoký, búrlivý život, ktorého výsledkom sú fľaky, poleptania, škrabance a natrhnutia a každá z týchto jaziev akoby obohatila obrázok o ďalší príbeh.

Kapela Mogwai rada pomenováva názvy svojich skladieb a albumov náhodnými vetami a skomolenými slovami. Aj album As the Love Continues nazvali podľa náhodnej vety, ktorú vyslovila 7 ročná dcéra ich bubeníka. Autor obalu, ilustrátor DLT, však v tejto náhodnej vete vnímal  aj prvok spomínania na drobné momenty, ktoré zažívame s našimi blízkymi. Práve tieto drobné okamihy napokon dotvárajú naše životné príbehy. Tak, ako škrabance a fŕkance dotvorili príbeh fotografie s bielou vypchatou líškou na obale albumu As the Love Continues.

mogwai.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame