(Ne)súď podľa obalu: Yeah Yeah Yeahs - It’s Blitz!

(Ne)súď podľa obalu: Yeah Yeah Yeahs - It’s Blitz!

Ak máte pocit, že vajíčka patria tak maximálne do chladničky a na panvicu, snáď vás dnes presvedčíme o opaku. Asi najznámejšie rozbité vajíčko sa totiž nachádza na obale albumu Its Blitz! kapely Yeah Yeah Yeahs. Ako sa tam dostalo? To prezradí Romana Grajcarová v dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu.

(Ne)súď podľa obalu: Yeah Yeah Yeahs - It’s Blitz! Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Krehká škrupinka ukrývajúca slizký bielok a okrúhly žĺtok - slepačie vajíčko, predmet, ktorý vnímame najmä ako významnú kuchynskú surovinu. Vajíčko sa však už stáročia neobjavuje len v kuchyni. Kultúra, či už z pohľadu rôznych mytológií alebo aj vizuálneho umenia, ním doslova kypí. Vďaka symbolickým významom, ktoré sa mu od nepamäti pripisujú a ktoré súvisia napríklad aj so znovuzrodením, čistotou či plodnosťou možno vajíčko nájsť napríklad na renesančných obrazoch apokalyptického maliara Hieronyma Boscha či impresionistických zátišiach Clauda Moneta. Symbolikou nabité vajíčko si v súčasnosti často požičiavajú aj filmári, ktorí vďaka nemu dokážu divákovi rafinovane poodhaliť skryté významy a, samozrejme, vajíčko sa nevyhlo ani hudbe. Na obale albumu It’s Blitz! ho umiestnila, alebo skôr rozbila, Newyorská indie rocková kapela Yeah Yeah Yeahs.

Kritikmi bol It’s Blitz! od začiatku vnímaný veľmi pozitívne a v roku 2010 bol nominovaný na Cenu Grammy za najlepší alternatívny album. Už názov albumu, ktorý by sa dal žánrovo zaradiť niekde medzi synth punk a alternatívny pop, napovedá, že to bude prudký, bleskový útok. A prudkosť, nekompromisnosť a neskutočnú energiu sa podarilo dostať aj na obal albumu. Na tomto ikonickom album arte totiž vidíme fotografiu ruky hlavnej členky kapely, hudobníčky Karen O, ktorá medzi prstami prudko drtí bielu škrupinu vajíčka. Škrupina praská a slizké, tekuté útroby sa, samozrejme, rozprsknú na všetky strany.

Fotografiu roztriešteného vajíčka na obale albumu It’s Blitz vyhotovil súčasný vizuálny umelec švajčiarskeho pôvodu Urs Fischer. Ten je známy najmä svojimi nadrozmernými konceptuálnymi inštaláciami. V roku 2007 sa mu napríklad podarilo šokovať umeleckú obec tým, že v strede newyorskej galérie vyhĺbil do zeme 11 metrov široký a 2,5 metra hlboký kráter. Ako však prezradila Karen O v rozhovore pre NY Times, tvorba umelca Ursa Fischera ju zaujala vďaka inému, pravdepodobne ešte kontroverznejšiemu dielu. Išlo o obal albumu synthpunkovej kapely Services s názvom Eat Prey Love. Pozor, slovo prey sa tu píše s písmenom „e“, teda vo význame „korisť“. A práve tento význam je ešte viac umocnený fotografiou Ursa Fischera, na ktorej vidno otvorené ženské oko zaplavené slinou. No a práve vďaka tomuto provokatívnemu a značne znepokojivému dielu nadviazala s Fisherom spoluprácu aj kapela Yeah Yeah Yeahs.

Vajíčko, symbol krehkosti a čistoty, nabralo v ruke speváčky Karen O a v hľadáčiku umelca Ursa Fishera úplne opačný význam. Stalo sa čímsi rozvratným, odvážnym a provokatívnym. Konieckoncov, presne toto posolstvo, zatriasť človekom a vymaniť ho z letargie do sveta prudkých zvratov a silných emócií, bolo zámerom hudby a, samozrejme aj obalu, na albume It’s Blitz!

Yeah-Yeah-Yeahs-Its-Blitz-album-cover.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame