Literatúra v hudbe: Edgar Allan Poe

Literatúra v hudbe: Edgar Allan Poe

V dnešnom diele seriálu venovanom literatúre v hudbe sa kolegyňa Romana Grajcarová pozrie na príbeh autora mnohých mysterióznych poviedok a básní Edgara Allana Poa, ktorý svojou temnou estetikou ovplyvnil aj také kapely ako Queen či The White Stripes.

Literatúra v hudbe: Edgar Allan Poe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čím to je, že ľudí od nepamäti priťahujú temné, mysteriózne príbehy? Ťažko povedať, možno je to vďaka pocitu úľavy ktorý nastane, keď si uvedomíme, že ide len o fikciu. Jedným z najväčších majstrov temných, mysterióznych príbehov bol americký básnik a prozaik Edgar Allan Poe. Za svoj krátky život stihol napísať množstvo básní a príbehov, väčšinou s mysterióznou či hororovou tematikou. Pokladá sa za zakladateľa žánru detektívky a dokonca ho mnohí považujú aj za otca science fiction. Jeho najznámejším dielom je však jednoznačne báseň Havran.

Práve touto nesmrteľnou básňou s notoricky známym havraním zakrákaním „Nevermore“ teda „nikdy viac“ sa inšpirovalo nespočetne veľa hudobníčok a hudobníkov, medzi inými aj Queen so skladbou Nevermore, ktorá vyšla na ich druhom albume Queen II.

Queen - Nevermore


Na báseň Havran odkazuje aj americký producent a raper MC Lars, rocková kapela Thirty Seconds to Mars, či množstvo metalových kapiel, ktoré pracujú s estetikou temnoty či hororu. Na konceptuálnom albume The Raven báseň priamo v názve spomína aj Lou Reed. Mimochodom, na tomto albume sa skladby prelýnajú s hovoreným slovom a spolupracovali na ňom aj také mená ako David Bowie, Laurie Anderson a herci Steve Buscemi či William Dafoe.

Lou Reed - Edgar Allan Poe


Veľkú poctu zložila americkému spisovateľovi britská artrocková formácia The Alan Parsons Project na ich debutovom albume s názvom Tales of Mystery and Imagination. Už názov albumu je priamym odkazom na rovnomennú zbierku hororových poviedok. A na albume samozrejme nechýba ani skladba The Raven, teda Havran.

The Alan Parsons Project - The Raven


Život Edgara Allana Poea nebol ani zďaleka jednoduchý. Narodil sa v roku 1809 v Bostone, jeho rodičia boli kočovní herci, no obaja umreli, keď mal Edgar len 3 roky. Jeho psychika tým bola pravdepodobne do konca života poznačená. Ako študent začal prepadať alkoholu a drogám. Zároveň bol však vysoko inteligentný a už v rannom veku dokázal písať brilantné poviedky. Ako 24 ročný sa oženil so svojou len 13 ročnou sesternicou Virginiou, no zdá sa, že ju veľmi miloval. Keď ochorela na tuberkulózu, napísal svoju najznámejšiu báseň - Havran. Tá je príbehom muža, ktorý práve navždy stratil svoju lásku. Havranove známe slová nevermore, teda „nikdy viac“, symbolizujú smútok za milovanou osobou a to, že ju už nikdy neuvidí.

Poe za svoj život napísal aj množstvo mysterióznych poviedok. Jedna z jeho najznámejších, Vraždy v ulici Morgue, inšpirovala k tvorbe napríklad rockerov z Iron Maiden či Boba Dylana. Ďalšiu známu poviedku s názvom Maska červenej smrti spomína v piesni napríklad elektronický alternatívny projekt Latent Anxiety alebo kapela The White Stripes.

The White Stripes - Red Death at 6:14.


Vplyv Edgara Allana Poea na ďalší vývoj literatúry, kultúry a, samozrejme, hudby je neodškriepiteľný. Svoju stopu zanechal aj na Charlesovi Baudelairovi, ktorý ho vďaka prekladom predstavil francúzom, Arthurovi Conanovi Doylovi či dokonca Dostojevskom. Najvýraznejšie však ovplyvnil autora sci-fi a hororov Howarda Philipsa Lovecrafta.

Väčšinu života trpel, zomrel v 40ke na predávkovanie, jeho súčasníci ho pokladali za podivína, no aj napriek tomu napísal jedny z najvplyvnejších literárnych textov.

Kto presne bol Edgar Allan Poe? To asi už navždy ostane záhadou, rovnako, ako sú záhadné jeho nesmrtelné básne a poviedky.


Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame