(Ne)súď podľa obalu: Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea

(Ne)súď podľa obalu: Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea

Dnes sa v rámci seriálu (Ne)súď podľa obalu pozrie Romana Grajcarová na surreálny obal albumu In the Aeroplane Over the Sea od kultovej indie kapely Neutral Milk Hotel.

(Ne)súď podľa obalu: Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the Sea Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Luisianská indie rocková kapela Neutral Milk Hotel rozhodne nepatrí medzi najznámejšie hudobné zoskupenia. Aura inakosti a akejsi podmanivej zvláštnosti však rok čo rok priťahuje nových poslucháčov tejto kapely, ktorá za svoju existenciu vydala len dva albumy. Prvý, s názvom On Avery Island, vyšiel v roku 1995. Druhý, In the Aeroplane Over the Sea, uzrel svetlo sveta o 3 roky neskôr. Prijatie tohto druhého albumu zo strany kritikov bolo už od začiatku pozitívne. No súhrou viacerých faktorov, o ktorých sa dodnes vedú polemiky, album In the Aeroplane Over the Sea postupne naberal svoj kultový charakter.

Album je predovšetkým dielom frontmana kapely Neutral Milk Hotel, hudobníka Jeffa Manguma. Toho vo veľkej miere pri písaní textov inšpirovala najmä kniha Denník Anny Frankovej. Mangum bol jej príbehom hlboko zasiahnutý a ako priznal v neskorších rozhovoroch, niekoľko dní plakal nad jej smrťou. Okrem odkazov na Annu Frankovú však na albume možno nájsť aj množstvo surreálnych, abstraktných a miestami až znepokojivých pasáží, pri ktorých Mangum nachádzal inšpiráciu najmä vo svojich snoch. Znepokojivé však nie sú len texty ale do istej miery aj obrázok na obale albumu.

Jeff Mangum sa netajil tým, že ho fascinovala gýčová cirkusová estetika z prelomu 19. a 20. storočia. Tá bola inšpiráciou nie len pri návrhu obalu ale aj po hudobnej stránke: na albume totiž okrem gitary počuť aj dychové nástroje, banjo, gajdy či akordeón. Jason Ankeny z AllMusic sa na margo toho vyjadril, že album znie ako „dychovka na acid tripe“. A podobne psychedelicky pôsobí aj obal. Kreslený obrázok v tlmených farbách na obale je totiž mierne poupravenou dovolenkovou pohľadnicou zo začiatku 20. storočia. Manguma totiž takéto pohľadnice fascinovali a často si ich nosil domov z rôznych blších trhov a búrz starožitností. Na tejto pohľadnici bolo pôvodne nakreslené mladé dievča v červených šatách, ktoré sedí na móle pri mori a radostne kýve do diaľky. Popri nej vo vode šantia veselí mladí muži a celá kompozícia pôsobí dokonalo idylicky. To však už neplatí o obrázku, ktorý sa dostal na obal albumu. Na ňom totiž namiesto hlavy dievčaťa vidíme bubon, čo obrázku dodáva skutočne surreálny a značne znepokojivý dojem.

Pohladnica.jpg

Autorom modifikovaného obrázku na obale albumu In the Aeroplane Over the Sea je dizajnér Chris Bilheimer, ktorý v čase, keď ho oslovil Jeff Mangum, mal za sebou už viacero významných spoluprác, napríklad na obaloch kapiel R.E.M. či Green Day. Bilheimer sa okrem výmeny hlavy ženy za bubon rozhodol obrázok zospodu orezať. To, že nevieme úplne presne, na čom žena sedí, pridalo obrázku ešte viac na surreálnosti. Spomeniem ešte jeden detail: v diaľke za postavou ženy plávajú vo vode dve malé postavy. Výrazy na ich tvárach nie sú úplne jednoznačné, no radosť z kúpania sa v mori to nie je. Treba však uznať, že celý tento záhadný výjav plný nezodpovedaných otázok a nejasnej, snovej symboliky dokonalo ladí s textami a hudbou na albume In the Airplane Over the Sea.

neutral_milk_hotel_cover.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame