Básne v hudbe: Maya Angelou

Básne v hudbe: Maya Angelou

V dnešnom diele seriálu venovanom básňam v hudbe sa Romana Grajcarová pozrie na skutočne inšpiratívny život spisovateľky afroamerického pôvodu Maye Angelou.

Jej básne a životný príbeh inšpirovali najmä hip-hopovú scénu v spojených štátoch. V skladbách ju spomína napríklad Tupac Shakur, Kenya West či britská speváčka jamajského pôvodu Laura Mvula.

Básne v hudbe: Maya Angelou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spisovateľka, poetka, scenáristka, filmová producentka, aktivistka. Maya Angelou, rodným menom Marguerite Ann Johnson, je jednou z najvýznamnejších autoriek afro-amerického pôvodu 20. storočia. Detstvo prežila na pozadí veľkej hospodárskej krízy a druhej svetovej vojny. Ako dievča sa stala obeťou znásilnenia a už keď mala 16 rokov porodila syna. Jej život, aj keď nebol ani z ďaleka jednoduchý, sa napokon stal najväčším zdrojom jej svetovo uznávaného diela.

Najznámejším dielom Maye Angelou je jej prvá autobiografia s názvom Viem, prečo vtáčik v klietke spieva. Práve v nej popisuje hrôzy svojho dospievania a to, ako na 5 rokov prestala rozprávať kvôli traumám spojeným so znásilnením. Jednou z hlavných tém knihy je aj rasizmus, ktorému musela v Amerike prvej polovice 20. storočia odmalička čeliť. Kniha však z veľkej časti zachytáva inšpiratívnu premenu jej osobnosti - od dievčaťa s komplexom menejcennosti spôsobeným všadeprítomným rasizmom až po po silnú osobnosť, ktorá dokáže svojim traumám čeliť so vztýčenou hlavou. Po publikácii knihy v roku 1969, mimochodom, bolo to len rok po zabití Martina Luthera Kinga, ktorý bol jej blízkym priateľom, sa Maya Angelou stáva vzorom žien afro-amerického pôvodu a veľkou mierou prispieva k rozvoju černošského feministického prúdu.

Na toto dielo odkazuje, okrem iných, aj speváčka Alicia Keys v skladbe Caged bird.

Alicia Keys - Caged bird


Asi neprekvapí, že inšpiratívna osobnosť afroameričanky Maye Angelou mala obrovský vplyv na hip-hopovú scénu v Spojených Štátoch. Vo svojich skladbách na ňu preto odkazujú mnohí raperi a raperky. Kenya West ju napríklad spomína v skladbe Hey Mamma a odkazuje na ňu aj legendárny raper 2Pac, ktorý sa inšpiroval jej básňou Still I Rise v rovnomennej skladbe.

2Pac - Still I Rise


Pôsobivá báseň Still I Rise je v prvom rade o sebaúcte a sebadôvere, no zároveň je to metafora na samotný život Maye Angelou.

Môžete ma zapísať do histórie
bez slova pravdy, v trpkom klamstve len
môžete ma pošliapať v samotnej špine
no ja sa aj tak ako prach zodvihnem.

Takto znie v slovenskom preklade prvá strofa básne plnej odhodlania a húževnatosti, ktorá okrem 2Paca inšpirovala aj americkú raperku Nicki Minaj či gitaristu a speváka Bena Harpera.

Ben Harper


Maya Angelou svojim dielom inšpiruje nie len v boji proti rasizmu ale aj v snahe o posilnenie postavenia žien v spoločnosti naprieč krajinami a kultúrami. V roku 1995 publikovala báseň Fenomenal Woman, teda Fenomenálna žena, ako súčasť zbierky básní Phenomenal Woman: Four Poems Celebrating Women. Dnes je toto volanie po úcte a sebaláske hymnou žien po celom svete a hudobne sa básňou inšpirovala aj britská speváčka s jamajskými koreňmi Laura Mvula.

Laura Mvula - Phenomenal Woman


Maya Angelou prežila skutočne neuveriteľný život. Aj napriek (a možno práve) kvôli krutému detstvu a smutnej mladosti nikdy neprestala veriť v lepšiu spoločnosť. Koniec koncov, aj keď v otázkach rasizmu a práv žien nastal oproti polovici 20. storočia značný posun, tieto problémy naďalej pretrvávajú aj v súčasnosti. Niet sa teda čo čudovať, že jej texty a básne sú ešte aj dnes rovnako aktuálne ako pred 50 rokmi.


Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame