(Ne)súď podľa obalu: alt-J - An Awesome wave

(Ne)súď podľa obalu: alt-J - An Awesome wave

V dnešnom, trochu vesmírnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa Romana Grajcarová pozrie na obal debutového albumu britskej kapely alt-J - An Awesome Wave.

(Ne)súď podľa obalu: alt-J - An Awesome wave Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Úžasná vlna, An Awesome Wave, zaplavila v roku 2012 svet hudby, keď anglická indie rocková kapela alt J vydala svoj debutový album. Ten získal hneď niekoľko ocenení, vrátane prestížnej Mercury Prize a všeobecné pozitívne prijatie zo strany kritikov. Mimochodom, ešte skôr, než sa dostaneme k obalu albumu stojí za zmienku aj názov. Alt J sa totiž už na svojom debute inšpirovali referenciou na pop-kultúru, konkrétne v tomto prípade odkazom na citát z filmu American Psycho z roku 2000, kde hlavného protagonistu pri jednej zo scén zaleje úžasná vlna pokoja. Názov je však aj odkazom na skladbu Bloodflood, v ktorej sa práve naopak spieva o zaplavení vlnou strachu.

Kľúčom k obalu albumu An Awesome Wave je samotný názov kapely. Alt J je totiž klávesová skratka a ak ju napíšete na britskej klávesnici počítača s operačným systémom MacOS dostanete trojuholník, teda symbol gréckeho písmena Delta. Keď sa chlapcom blížil deadline k vydaniu albumu a potrebovali odovzdať návrh obalu, sadli za počítač a pustili sa do vyhľadávania obrázkov delty. Ako však neskôr vysvetlil klávesák Gus Unger-Hamilton, namiesto symbolu delty na nich internet vyhodil satelitné obrázky zobrazujúce delty riek. Kapele sa táto hra so slovami zapáčila natoľko, až sa napokon rozhodli upustiť od pôvodnej myšlienky a dať na obal deltu rieky - na obale tak vidíme satelitný snímok najväčšej delty na svete - ústie rieky Ganga.
Okrem samotnej slovnej hračky obrázok delty Gangy kapelu zaujal aj psychedelickým zjavom a svojou neurčitosťou, ktorá podľa členov kapely ladí so žánrovou neurčitosťou hudby alt J. Mimochodom, obrázok zachytáva územie, ktoré je široké 350 kilometrov a reálne na ňom vidíme až tri rieky - Gangu, Barhmaputru a Meghnu. Tento pôsobivý geografický jav sa odohráva na hraniciach Bangladéša a Indie na brehu Bengálskeho zálivu.

Psychedelický nádych fotografie na albume An Awesome Wave je výsledkom spojenia troch rôznych záberov toho istého územia v troch rozličných časoch. V akoby popukanej sivej zemi rozbrázdenej ramenami riek vidíme neónovo zelenú vodu so žltými, fialovými a ružovými odtieňmi. Fotografiu totiž zhotovil satelitný radar Európskej Vesmírnej Agentúry, a tak jednotlivé farby odrážajú rozličné vlnenia a žiarenia, nie reálne farby ktoré vidíme voľným okom.

Hudobníkom z alt J sa teda viac menej náhodou podarilo dostať k pôsobivej fotografii zachytenej z vesmíru, ktorá krásne dopĺňa hudbu na ich debutovom albume An Awesome Wave.

alt_j.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame