Básne v hudbe: Walt Whitman

Básne v hudbe: Walt Whitman

V tomto diele seriálu sa Romana Grajcarová pozrie na dielo amerického básnika Walta Whitmana, ktorého nadčasové básne plné lásky k životu a fascinácie svetom inšpirujú umelcov, spisovateľov a hudobníkov už 170 rokov.

Básne v hudbe: Walt Whitman Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Otec voľného veršu, humanista, novinár a učiteľ Walter Whitman sa považuje za jedného z najvplyvnejších amerických básnikov 19. storočia. Je autorom zbierky básní s názvom Listy trávy, v angličtine Leaves of Grass, ktorá vyšla v roku 1855. Na tú dobu bolo toto revolučné a inovátorské dielo značne kontroverzné. Whitman v ňom totiž otvorene pristupuje k zmyselnosti a sexualite a dokonca sa dotýka aj témy vzťahov ľudí rovnakého pohlavia, čo americká spoločnosť 19.storočia, samozrejme, pokladala zo nevhodné a obscénne. Cieľom zbierky Listy trávy však nebolo pobúriť, ale prehovoriť k bežnému človeku. Whitmanove básne predstavujú oslavu jeho filozofie života a ľudskosti.

Rober Pospiš a Martin Sillay - Oslavujem a spievam


Aj napriek prvotnému pobúreniu Whitmanovo dielo v Amerike napokon nadobudlo ikonický status. Snáď neprekvapí, že bol Whitman so svojím humanistickým vnímaním sveta podporovateľom prezidenta Abrahama Lincolna. Práve pri príležitosti jeho úmrtia napísal Whitman známu báseň „O Capitain! My Capitain!“, ktorá si neskôr našla svoje stabilné miesto v popkultúre, a to hlavne vďaka filmu Dead Poets Society s Robinnom Williamsom. Skladbu, samozrejme, zhudobnili mnohí hudobníci, medzi inými aj americký operný skladateľ Lee Hoiby, či izraelský hudobník David Broza.

Walt Whitman sa počas svojho života netajil tým, že hudbu a najmä operu, miloval. Lásku k hudbe sa mu dokonalo podarilo pretaviť aj do svojho opus magnum, básnickej zbierky Listy trávy, ktorá obsahuje stovky hudobných termínov a odkazov na skladateľov. Samotné slovo „song“ teda pieseň alebo spev, sa v tejto básnickej zbierke vyskytuje viac než 150 krát a nachádza sa aj v majestátnej básni s názvom "Song of Myself“, teda Spev o mne.

Whitman sa v tejto básni snaží zachytiť mnohotvárnosť americkej reality, venuje sa vzťahu človeka k prírode, k smrti no najmä k svojej vlastnej existencii. Lyrický epos Spev o mne sa tak právom pokladá za jednu z navýznamnejších básní v americkej literatúre, na ktorú odkazujú mnohé diela z literárneho ale aj hudobného sveta. Jeným z nich je aj album Imaginaerum z roku 2011 power metalovej kapely Nightwish.

Nightwish - Song of Myself


„I Sing the Body Electric“ teda Ospevujem elektrické telo je ďalšou známou Whitmanovou básňou zo zbierky Listy trávy, ktorej elektrizujúca stopa siaha v hudbe až do súčasnosti. Okrem jazzovej kapely Weather Report či anglickej rockovej kapely The Sisters of Mercy sa sklabou inšpirovala aj svetoznáma Lana Del Rey. Pieseň s názvom Body Electric tak možno nájsť na jej EP Paradise z roku 2012.

Lana Del Rey - Body Electric


Aj keď sa zdá, že velikán americkej poézie Walt Whitman je na Slovensku ešte stále pomerne neznámy, čo pravdepodobne súvisí aj s malým počtom prekladov jeho poézie do Slovenčiny, predsa len sa v posledných rokoch postupne dostávajú jeho slová k Slovákom.

Veľkou mierou s k tomu pričinili aj hudobníci Robert Pospiš, Martin Sllay a Nikolaj Nikitin. Tí v roku 2018 zhudobnili Whitmanove básne na albume Spev tebe, ktorý vznikal v New Yorku, v meste, v ktorom básnik strávil väčšinu svojho života.

Album Spev tebe je prepojený s publikáciou Spev tebe - Budúcnosť, ktorá je zatiaľ posledným publikovaným prekladom Whitmanovych básní, alebo skôr ich fragmentov, do slovenčiny.

Z poézie Walta Whitmana cítiť lásku k životu, k ľuďom, k prírode. Fascináciu svetom a radosť z bytia. A aj keď jeho básne vznikali pred vyše 170 rokmi, sú pretkané nadčasovými myšlienkami, ktorých význam je dnes rovnako aktuálny ako bol v polovici 19.storočia.


Pripravila: Romana Grajcarová, foto: AI

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame