(Ne)súď podľa obalu: Tame Impala - Currents

(Ne)súď podľa obalu: Tame Impala - Currents

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa Romana Grajcarová pozrie na obal zatiaľ najúspešnejšieho albumu austrálskej kapely Tame Impala.

(Ne)súď podľa obalu: Tame Impala - Currents Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nahrávka Currents, ktorú Kevin Parker so svojim projektom Tame Impala vydal v roku 2015 ako svoj tretí štúdiový album, síce ešte nemá ani 10 rokov, no postupne naberá kultový charakter. Album v čase vydania prijali kritici po celom svete s obrovským nadšením a dodnes sa pravidelne objavuje v rebríčkoch top albumov všetkých čias. Oproti predchádzajúcim dvom nahrávkam, InnerSpeaker a Lonerism, sú skladby na LP Currents viac tanečné s dôrazom na zvuk syntetizátorov a gitary. Tematicky sa album zaoberá procesom osobnej transformácie, čo mnohí interpretujú ako následok zotavovania sa z náročného vzťahu a rozchodu. Koniec koncov aj tretí singel, skladba Eventually, je presne o tom.

Nie je to len hudba ale aj obal albumu, ktorý doslova rozvibruje na prvé pozretie. Na obale sa totiž nachádza grafické znázornenie inšpirované javom, ktorý sa v angličtine nazýva vortex shedding. V princípe ide o rozvírenie kvapaliny alebo plynu pomocou kmitajúceho telesa. Práve idea zmeny stavu alebo rozvírenia niečoho, čo bolo doposiaľ stabilné, je metaforou na leitmotív albumu Currents, ktorý odráža zmeny v Parkerovej tvorbe a osobnom živote. Mimochodom, fascináciu fyzikálnymi javmi možno o Kevina Perkera vystopovať až do študentských čias, keďže sa pred hudobnou kariérou venoval štúdiu banského inžinierstva a neskôr aj astronómii.

Autorom hypnotizujúcej grafiky na obale albumu Currents, na ktorej kovová guľa rozkmitáva niečo, čo vyzerá ako fialová kvapalina, je americký umelec a hudobník Robert Beatty.

Štýl grafického umelca Roberta Beattyho sa dá popísať slovami ako „psychedelický“, „nostalgický“, či „temný“ a jeho obrazy či grafiky v súčasnosti zdobia obaly vyše 75 hudobných albumov. Medzi najznámejších hudobníkov, s ktorými spolupracoval, patrí okrem Tame Impaly aj hudobníčka Kesha či kanadský spevák The Weekend. V Beattyho dielach cítiť inšpiráciu sci-fi estetikou 70tych rokov no dokonca, ako to prezradil v rozhovore pre magazín Vice v roku 2015, ho v tvorbe ovplyvnila aj estetika českých filmových plagátov, ktoré vytváral grafický dizajnér pôvodom z Prahy Zdeněk Ziegler, či maliar a ilustrátor z Prostejova Karol Vaca.

Zdá sa, že umelec Robert Beatty so svojím nezameniteľným štýlom, ktorý krásne korešponduje so zvukom Tame Impaly, bol pre Kevina Parkera od začiatku jasnou voľbou pre spracovanie obalu na albume Currents.

„Keď sa mi Kevin ozval, koncept už mal v hlave, no po krátkej diskusii ma v podstate nechal interpretovať ho podľa seba. Keď mi potom poslal obrázky fyzikálnych javov, z ktorých som mal vychádzať, všimol som si, že mnohé z nich pripomínali op art - skladali sa z paralelných čiar, ktoré pri istom uhle pohľadu začali akoby opticky vibrovať,“ povedal v rozhovore pre Vice Robert Beatty.
Podľa Kevina Parkera bolo cieľom albumu „presvedčiť zopár skalných fanúšikov, že sinťáky z 80. rokov sa môžu hodiť k bicím zo 70. rokov“ a tento cieľ sa mu rozhodne podarilo naplniť. Parkerovi sa však podaril ešte jeden kúsok, a to dokonale zladiť svoju hudbu s magickou, doslova vibrujúcou estetikou dizajnu na obale albumu Currents.

Tame_Impala.png

Pripravila: Romana Grajcarová, foto: Wikipedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame