Svetový deň rádia: oslavujeme aj internetové vysielanie

Svetový deň rádia: oslavujeme aj internetové vysielanie

13. februára si pripomíname Svetový deň rádia. Poďme sa pozrieť aj na tie rádiá, ktoré si v aute nenaladíte.

Svetový deň rádia (World Radio Day) sa koná pod kuratelou UNESCO, Svetového rozhlasového výboru a Európskej vysielacej únie (EBU). Cieľom podujatia je osláviť rozhlas ako celosvetové médium a zároveň rozvinúť diskusiu o jeho budúcnosti v dnešnom svete digitálnych technológií. 

 

K Svetovému dňu rádia sa pripájajú viaceré okruhy Slovenského rozhlasu, medzi nimi aj Rádio_FM. Posvietime si na digitálne programové služby Slovenského rozhlasu a porozprávame sa s mediálnou analytičkou a teoretičkou profesorkou Vierou Lehoczkou a so šéfdramaturgom Rádia_FM Dušanom Vančom.

 

Digitálne okruhy Slovenského rozhlasu

 

Rádio Klasika

Rádio Klasika, siedmy okruh Slovenského rozhlasu, je digitálna programová služba venovaná klasickej hudbe všetkých období a foriem. Od renesancie cez romantizmus až po hudobnú modernu, od klavírnych miniatúr cez komorné skladby až po symfónie a opery. 

klasika

 

Rádio Litera

Rádio Litera ponúka rozhlasové hry, poéziu, prózu, fíčre, rozprávky, čítanie na pokračovanie a mnoho ďalšieho z oblasti literárnej tvorby.

litera

 

Rádio Junior

Rádio Junior je digitálna programová služba Slovenského rozhlasu adresovaná najmladším poslucháčom. Dramaturgia Rádia Junior je zameraná na rozprávkové hry, monologické rozprávky, detskú literatúru, programy o hudbe a pesničky pre deti – všetko s dobrým koncom, cez satelit, retransmisiou a internetom.

 

Rádio Slovakia International

RSI - Radio Slovakia International vysiela o Slovensku od roku 1993 pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o našu krajinu v strede Európy a chcú sa o nej dozvedať stále viac. Sedem dní v týždni šíria polhodinové magazíny v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a slovenčine prostredníctvom internetu a satelitu.

 


 

Na Svetový deň rádia by bolo dobré ozrejmiť si, akú úlohu má v dnešnej dobe rádio, aké sú výhody terestriálneho vysielania oproti digitálnemu či aká je situácia rádia v súčasnosti. Kolegyňa Veronika Pavlíková sa rozprávala s mediálnou analytičkou a teoretičkou Vierou Lehoczkou a so šéfdramaturgom Rádia_FM Dušanom Vančom.

 

Veronika Pulišová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame