Album týždňa: Salami Rose Joe Louis - Akousmatikous

Album týždňa: Salami Rose Joe Louis - Akousmatikous

Po minulotýždňovom ambientne dvojice Fred Again.. a Brian Eno tu máme ďalší nevšedne znejúci album - je tak trochu freejazzom, artpopom, ambientom, experimentálnou elektronikou a medzi deckami obľúbeným hyperpopom. Akousmatikous je natoľko komplexnou a vydarenou zbierkou hudobných rozmanitostí, že by sa jeden mohol až zdráhať uveriť, že ide o dielo sólistu, presnejšie sólistky, ktorej skutočné meno - ako ste sa istotne sami dovtípili - nie je Salami Rose Joe Louis, ale o čosi civilnejšie Lindsay Olsen.

Najprv si upresnime čo vlastne znamená názov albumu. Akousmatikous bol jedným z mystických pytagorejcov označovaných ako “poslucháči” a témou albumu je aj zrútenie doposiaľ známych dimenzií a vznik mutantov, ktorí na Zemi uviazli v časových slučkách. Našťastie, samotná nová hudba Lindsay Olsen až takto nezrozumiteľne neznie. Naopak, nechýbajú veľmi užívateľsky príjemné polohy.

Autorkou všetkých piesní je Lindsay Olsen, predsa len si ale tentoraz zavolala do štúdia svojich kamarátov a tí sa postarali o veľmi organický zvuk predovšetkým prvej polovice albumu: elektronické duo Brijean, členovia prog-jazzových The Comet is Coming, Betamax a Danalogue ukrytí pod pseudonymom Soccer96 a najma huslista a aranžér Miguel Atqood-Ferguson, veterán labelu Brainfeeder a dlhoročný priateľ majiteľa vydavateľstva menom Flying Lotus.

Postapokalyptické témy nie sú v repertoári Salami Rose Joe Louis novinkou. Zaoberala sa nimi už na svojom debute Zdenka 2080 - dobre počujete Zdenka - tak sa volá mama Lindsay Olsen. A pokiaľ ide o obavy o matičku Zem, tentoraz nejde ani tak o katastrofické scenáre z komixov ako skôr tvrdý stret s realitou - Lindsey totiž pôvodne pracovala vo vedeckom výskume a skúmala planéty. Ako však dodáva, apokalypsa ju fascinuje, ale neočakáva ju len tak skoro.

Akousmatikous je skvelý album, veľmi muzikálny i vtipný, miestami pripomenie Stereolab aj Sun Ra, vie byť ale aj veľmi súčasný. Lindsay Olsen mala v minulosti trochu problém s prebytkom mikronápadov na relatívne malej ploche a myslím, že tentoraz to uhrala bez hrozby straty poslucháčskej pozornosti. 

artworks.png

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame