Album týždňa_FM: Everything But The Girl - Fuse

Album týždňa_FM: Everything But The Girl - Fuse

Nechceli byť projektom, ktorý bude so svojimi najväčšími hitmi vystupovať na veľkých štadiónoch. Ak sa mali vrátiť, muselo to byť s niečím súčasným, čo znie ako z roku 2023. Dvojica Ben Watt a Tracey Thorn na nič netlačila. Ostatné roky sa venovali svojim sólovým kariéram, no počas pandémie sa manželia rozhodli, že to je ten správny čas na návrat. Sami ale priznávajú, že počas prác na prvej štúdiovke po 24 rokoch pociťovali obrovské tlaky, tie sa však snažili prekonať otvorenou mysľou a pri tvorbe sa hrať a celý proces si hlavne užívať. Everything But The Girl ale zdôrazňujú, že Fuse nie je žiadnym pandemickým albumom, zhodou okolností práve vtedy jednoducho dozrel ten správny čas na ich veľký návrat.

S prácami na jedenástom albume začali Everything But The Girl v tajnosti. To, že chystajú návrat sa prevalilo len koncom minulého roka, pričom na albume pracovali už od začiatku roku 2021. Nahrať album neplánovala ani samotná dvojica. „Nezačínali sme s tým, že robíme nový album Everything But The Girl. Len sme tak skúšali nové veci, dávali dokopy nápady a hovorili sme si, že ak to nebude fungovať, tak sa o tom aj tak nikto nedozvie. A ani sme o tom, že robíme na nových veciach nikomu nehovorili až kým nebol album na svete,” uviedla Tracey Thorn pre consequence.net. Manželia a hudobní partneri sa snažili na novom albume stále znieť ako Everything But The Girl, ale Everything But The Girl v roku 2023.

Everything But The Girl si počas nahrávania novej štúdiovky dávali veľký pozor na to, aby neprišli s niečím, čo už vytvorili niekedy v 90.rokoch. Aj preto siahali po nových technológiách, ktoré by im ani neumožnili spraviť niečo, čo by znelo ako hudba z čias, kedy nahrali svoj najúspešnejší album Walking Wounded. „Nikdy sme nepatrili medzi tie nostalgické kapely. Snažili sme sa robiť každý jeden album inak aj keď niekedy to znamenalo vybočiť z mainstreamu, no bolo pre nás bolo vždy dôležité robiť veci, ktoré nás bavia a znejú moderne,“ prezradil Ben Watt pre nme.com. Dvojica sa najskôr trochu obávala toho ako im pôjde spoločná tvorba po toľkých rokoch sólovej kariéry. Rýchlo pochopili, že obavy sú zbytočné a aj v štúdiu, nielen v súkromí si stále výborne rozumejú.

Dvojica Ben Watt a Tracey Thorn sa nikdy nesnažila svojou hudbou niekam zapadnúť, vždy sa cítili ako outsideri, ktorí nie sú súčasťou žiadnej scény. Touto cestou sa vybrali aj na novinke Fuse, kde sa striedajú elektronickejšie s akustickejšími skladbami a tak dvojica poslucháča neustále prekvapuje. Everything But The Girl si tiež uvedomujú svoj vek, no vôbec sa ho nesnažia skrývať, práve naopak. Vyzretejší hlas Tracey Thorn a jej životné skúsenosti hrajú na albume hlavnú úlohu. „Keď sa pozriem na tie texty, je z nich cítiť tú neskutočnú potrebu kontaktu s inými, ktorý nám počas pandémie chýbal,” uviedla Tracey Thorn pre New York Times. Prvá verzia albumu, ktorú vytvorili doma počas lockdownu, bola veľmi pomalá, atmosférická a tanečnejšie skladby vytvorili priamo v štúdiu v meste Bath. Odrážali tak novú energiu a vzrušenie, ktoré dvojica po dlhej pauze opäť získala.

Everything But The Girl sa stali inšpiráciou pre mnohé mladé kapely a aj oni priznávajú, že sa potešia ak v nejakej skladbe počujú, že inšpiráciou bola práve ich tvorba. Album Fuse ale nečerpá z minulosti a z obdobia ich najväčšej slávy. „Všetci sa snažíme žiť v súčasnosti. Je to fajn mať za sebou úspešnú minulosť a byť rešpektovaným, ale je to niečo, čo už je za nami. Žijeme v súčasnosti, chceme robiť veci, ktoré odrážajú dnešnú dobu. Žijeme v rovnakom svete ako všetci ostatní. Sme možno starší, ale inšpiráciu hľadáme v súčasnosti,“ uviedla Tracey Thorn. Ako dodal v rozhovore pre nme.com Ben Watt, to, že máte fanúšikov, ktorí sú s vami dlhé roky neznamená, že sa nemusíte stále snažiť a priniesť im niečo, čo bude naozaj stáť za to.

Everything-But-the-Girl-Fuse.jpg

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame