Album týždňa: Iggy Pop - Every Loser

Album týždňa: Iggy Pop - Every Loser

Hudobník, ktorý sa nedávno vyjadril, že v minulosti dostal ponuku stať sa spevákom AC/DC aj po 70tke pokračuje s vydávaním albumom, ten s poradovým číslom 19 zverejnil len pred pár dňami. Iggy Pop je jedným z prvých, ktorí nám v roku 2023 ponúkli čerstvé albumy. Na surovom a dynamickom albume dal Iggy Pop dokopy doslova supergrupu. So skladbami mu pomohli Chad Smith z Red Hot Chilli Peppers či Duff McKagan z Guns N' Roses a na dvoch skladbách hosťuje aj, dnes už zosnulý bubeník Foo Fighters, Taylor Hawkins. Na celé nahrávanie dohliadal producent Andrew Watt, ktorý mu album vydal na vlastnej značke Gold Tooth Records. "Iggy Pop je ikona. Originál. Človek, ktorý vynašiel stage dive-ing. Nemôžem uveriť, že sme spolu urobili album. Album, ktorý by ste si mali pustiť najhlasnejšie ako to ide", uviedol k spolupráci známy producent.

Iggy Pop ide na plný plyn už od 60.rokov. Hudba ho stále baví. Stále sa chce učiť a objavovať. Pomáhajú mu v tom aj spolupráce, ktorých má už na konte desiatky. Jedna z nich, s  Morrisseym ho dala dokopy aj s jeho novým producentom Andrewom Wattom. Dvojica si však od spoločnej spolupráce nič nesľubovala. Rozhodli sa, že skúsia spraviť pár skladieb, bez očakávaní, že z toho musí byť EP či album. "Na nič sme netlačili. Pracovali sme, kým sme nemali pocit, že už máme dosť vecí na album", uviedol Andrew Watt pre magazín Billboard. "Je jedna vec, ktorá spája všetky moje albumy. Ani jeden neznie príliš uhladene. Každý je svojim spôsobom surový", uviedol Iggy Pop.

Iggy Pop si už počas svojej kariéry vyskúšal rôzne spolupráce. Len nedávno spolupracoval s kapelou Måneskin a pod jeho albumy sa podpísali hudobníci a producenti ako Pat Moran, Don Was či dvojica Josh Homme z Queens of the Stone Age a Matt Helders z Arctic Monkeys, ktorí mu produkovali jeden z najvychvaľovanejších albumov Post Pop Depression, ktorý vyšiel v roku 2016. S novým producentom, Andrewom Wattom si Iggy Pop, ako sám hovorí, opäť zopakoval nahrávanie tzv. old school spôsobom. "Som chlapík bez trička a Andrew a jeho label to chápu. Robili sme starým dobrým spôsobom, s ľuďmi, ktorých poznám roky", uviedol Iggy Pop. Ako dodal, spolupráca so známym producentom začala jeho otázkou: "Si pripravený byť opäť sám sebou?"

Schopnosť robiť klasický rok tak, že neznie klasicky. To je podľa Iggyho Popa najväčšou prednosťou producenta Andrewa Watta, ktorý okrem Morrisseyho už spolupracoval aj s Justinom Bieberom, Ozzym Osbournom či Pearl Jam. Dvojicu počas nahrávania, ktoré prebiehalo v niekoľkých štúdiách na Miami, aj v štúdiu samotného Watta v Beverly Hills doplnili Chad Smith, Taylor Hawkins a Duff McKagan, ale aj Travis Barker z Blink 182, Stone Gossard z Pearl Jam, Eric Avery ale aj Dave Navarro z Pearl Jam. "Všetko to boli hudobníci, ktorí sú moja krvná skupina. Hudobníci, ktorí milujú jednoduchosť a ktorí vedia, že práve ten klasický štýl nikdy nevyjde z módy", prezradil Iggy Pop pre NME.

Hoci na koncertoch sa Iggy Pop trochu upokojil a už nehráva až tak často, na albumoch znie stále rovnako a to koľko má rokov, z jeho hudby rozhodne necítiť. "Keď ste v mojom veku, nemôžete sa na niečo hrať a povedať si, že tak a teraz urobím rockový album. Musí sa to diať prirodzene. Nejaký podiel na tom má môj producent, ktorý ma dokázal nakopnúť a udržať ten drive a sčasti som tomu pomohol ja sám mojim jammovaním s kapelou a otvorenou mysľou", uviedol Iggy Pop, ktorý bol presvedčený o tom, že keď prekročí 60tku, už hudbu robiť nebude. Aj po viac ako desiatich rokoch ale stále tvorí, prekvapuje a inšpiruje aj o desiatky rokov mladších hudobníkov.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame