Album týždňa: Little Simz - No Thank You

Album týždňa: Little Simz - No Thank You

Koncom roka už tradične býva nových a dobrých albumov málo, no každý rok sa objaví aspoň jedno veľké hudobné prekvapenie. O to tohtoročné sa postarala Little Simz, ktorá len 6. decembra ohlásila, že má hotový nový album a o týždeň na to ho rovno aj vydala. Nejde ale o žiadne rarity či bonusy, ale silný album, ktorý ak by vyšiel o čosi skôr, určite by bodoval vo výročných rebríčkoch známych hudobných magazínov. Podobne ako jeho predchodca, Sometimes I Might Be an Introvert, za ktorého si Little Simz len v októbri odniesla prestížnu cenu Mercury Music Prize.

„Emócie sú energia v pohybe. Česť pravde a skutočným pocitom. Zbavte sa strachu. Hranice sú dôležité.“ S týmito odkazom Little Simz ohlasovala piaty album. Britská rapperka sa nám takto koncom roka predstavuje v novej podobe. Ide ešte viac do hĺbky, je osobnejšia, ostrejšia a vtipnejšia. Album nie je tentokrát len o hip hope, z albumu je cítiť aj jej lásku k elektronike, soulu ale predovšetkým gospelu, ktorý na albume výrazne počuť. Album pred pár dňami podporila aj krátkym filmom, v ktorom odznie takmer polovica skladieb.

Little Simz má za sebou síce na úspechy bohatý rok, no problémy sa jej nevyhýbali. Najskôr musela zrušiť plánované americké turné a potom sa za zatiaľ záhadných okolností rozišla so svojim manažmentom. Frustrácia, hnev, sklamanie či zrada si našli miesto aj na desiatke skladieb na novinke No Thank You, ktorá je z veľkej časti aj o postavení umelcov či skôr umelkýň v hudobnom biznise. Z Little Simz sa za ostatných pár rokov stala hviezda a tak má zrejme o čom hovoriť. Jedno meno na decembrovej novinke spomína úplne presne a to je model Harry Uzoka, ktorý bol jej blízkym kamarátom a v roku 2018 tragicky zomrel. Venovala mu skladbu, ktorá album otvára - Angel.

Hoci sa Little Simz na novej štúdiovke predstavuje aj v nových polohách, spolupracovníkov nezmenila. So skladbami jej pomáhali Cleo Soul, ako vokalistka, ale predovšetkým jej kolega z projektu Saul, producent Inflo, ktorý s Little Simz spolupracoval aj na úspešných albumoch Sometimes I Might Be An Introvert a Grey Area. Little Simz je na decembrovom albume úprimnejšia ako kedykoľvek predtým, čo dokáže práve vďaka hudbe. „Deje sa mi v hlave veľmi veľa vecí, ale nie som ukecaný človek. Takže niekedy som ťažko čitateľná. Ale keď začnem tvoriť, ide to zo mňa všetko úplne samo,“ uviedla pre musicweek.com Little Simz.

Little Simz hovorí, že je absolútne nezáleží na tom ako budú jej albumy prijaté. Ide si vlastnou cestou. Možno aj preto silný album No Thank You vydala koncom roka, kedy sa dobrovoľne obrala o veľkú pozornosť. K albumu neposkytla žiadne rozhovory, ani vyhlásenia. Ako ale hovorí sama na úvod albumu, teraz prišiel ten správny čas, teraz chcela prehovoriť. Na albume spracováva všetky krivdy z minulosti, možno aj preto, aby sa mohla pohnúť ďalej a to po ceste, ktorú naznačuje práve zvukom novinky No Thank You. Inštrumentálne plochy, práca s orchestrom a zborom, či skladby, ktoré majú aj viac ako sedem minút, no stále nenudia, Little Simz rozhodne sedia.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame