Album týždňa: FaltyDL - A Nurse to My Patience

Album týždňa: FaltyDL - A Nurse to My Patience

Drew Lustman aka FaltyDL je na scéne už od roku 2007 a je jedným z tých producentov, ktorý neradi zostávajú na jednom mieste a nebránia sa ani zásadným zmenám. Počas uplynulých rokov si prešiel od experimentov cez tanečnú hudbu až k pesničkárstvu a práci s vokálmi. Na novembrovej novinke A Nurse to My Patience sa FaltyDL vydal rockovejším smerom. Zrejme aj chuť objavovať niečo nové ho v hudobnom svete stále drží. V roku 2017 totiž vážne uvažoval, že skončí. Nemal totiž vydavateľstvo, nemal už ani veľa koncertov a ani chuť pokračovať. Nakoniec to nevzdal. „Práve tento album je vykročením z mojej komfortnej elektronickej zóny. Potreboval som takúto výzvu. Je to môj vstup do indie sveta a zároveň veľký reštart,“ uviedol FaltyDL pre musicradar.com.

S novým albumom sa FaltyDL tentokrát vôbec nepomáhal. Ako sám priznal, prestalo ho baviť vydávať albumy každé dva či tri roky. To, že novinka A Nurse to My Patience vznikla je zrejme aj dôsledkom lockdownu a pandémie. Drew sa rozhodol, že toto obdobie strávi u svojich rodičov. A bol to práve jeho otec, ktorý mu navrhol, aby z pivnice vytiahli jeho staré nástroje. FaltyDL tak opäť objavil staré gitary či flautu. „Len som stále hral a hral až som postupne objavoval zasa to čaro. Zrazu som sa hudobne menil, vracal som sa k tvorbe King Crimson, či Muzz,“ uviedol FaltyDL. A práve frontmana kapely Muzz, teda Paula Banksa známeho aj z Interpol na čerstvý album aj dotiahol. Pomohol mu so skladbou Come See Us.

FaltyDL bol doteraz vnímaný predovšetkým ako producent a to nielen vlastných vecí, ale často spolupracoval aj s ďalšími hudobníkmi. Len nedávno mal pod palcom album Mykki Blanco. Vďaka produkcii albumu Stay Close to Music tak pracoval aj s menami ako Devendra Banhart, Kelsey Lu, Anohni či Michael Stipe z R.E.M. Čím je ale starší, tým viac ho zaujíma nielen samotná hudba, do popredia sa dostávajú aj texty. Aj preto začal na albumoch spievať a čerpať z vlastnej poézie. „Vďaka poézii som sa dostal do sveta, kde sa môžem oslobodiť. Cítil som prepojenie bez toho, aby som sa do niečoho nútil. Zároveň som cítili obrovskú istotu, že môžem napísať čokoľvek bez toho, aby ma ľudia súdili,“ prezradil FaltyDL.

FaltyDL sa pri tvorbe nových vecí riadi zásadou, že nech vytvorí čokoľvek, on sám si rozhodne či to niekedy niekto bude počuť. Aj to mu dáva obrovskú slobodu. Keď ale začal pracovať so svojim vlastným vokálom a textami, musel hľadať odvahu, aby myšlienky zo svoje hlavy posunul ďalej. Veľkou inšpiráciou mu v tom boli hostia, s ktorým na albume spolupracoval. Predovšetkým Mykki Blanco, ale aj Paul Banks z Interpol či Joe Goddard z Hot Chip. „Musíme čeliť novým výzvam. Aj keď priznávam, že hoci album je hotový už pár mesiacov, stále porovnávam svoj spev s vokálmi od Paula Banksa alebo Joe Goddarda a pýtam si, či na nich stačím,“ prezradil FaltyDL.

Album A Nurse to My Patience je pre producenta FaltyDL rozhodne jedným z tých najzásadnejších. Nielenže riskoval a vybral sa celkom novou cestou, práve vďaka tomuto albumu ho hudba opäť začala baviť a napĺňať. Vďaka práci s vlastným hlasom opäť objavil čaro v tom učiť sa nové veci a nebrániť sa novým a často ťažkým význam. „Spravil som aj veľa skladieb, ktoré nikdy nevydám, lebo sú hrozné, ale pre mňa veľmi vzrušujúce a dôležité, pretože práca s mikrofónom a vlastným hlasom mi priniesla takú radosť akú som už dlho pri tvorbe hudby nepociťoval. Keď zoberiete do ruky mikrofón, zrazu sa vám otvára úplne nový svet,“ prezradil Drew Lustman. 


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame