Album týždňa: Death Cab For Cutie - Asphalt Meadows

Album týždňa: Death Cab For Cutie - Asphalt Meadows

Eklektický, s tým najlepším od každého člena. Indie veteráni opäť nesklamali. Ich doteraz najlepší album. Aj takéto sú hodnotenia kritikov na náš nový album týždňa. Death Cab For Cutie sú na scéne už 25 rokov a novinka Asphalt Meadows je ich už desiatou, no stále majú čo povedať. Stále ich baví objavovať a hľadať nové smery, hoci stále zostávajú tými Death Cab For Cutie na akých sme zvyknutí. „Keď to robíte tak dlho, vždy hľadáte tú hranicu, kedy chcete zachovať ten spirit svojich starších vecí, ale zároveň sa pohnúť vpred. No ja som vždy chcel robiť albumy, ktoré znejú ako Death Cab For Cutie, ako my,“ uviedol Ben Gibbard pre NME.

Death Cab For Cutie sú aj veľmi aktívnou koncertnou kapelou a hoci ich to baví, Ben Gibbard v jednom z rozhovorov priznal, že dlho túžil po ročnej pauze. Jeho želanie sa mu splnilo, prišiel lockdown. Vtedy si však Ben Gibbard začal uvedomovať aká dôležitá je pre neho hudba a že práve vďaka nej dokáže spracovávať myšlienky a starať sa tak o svoje duševné zdravie. A tak veľmi rýchlo začali vznikať nové skladby. Nastal ale problém. „Keď som začal tvoriť hneď po vypuknutí pandémie, tak som tvoril skladby, z ktorých som mal pocit, že sa veľmi opakujem. Stále som zachádzal do toho istého - či už textami alebo hudobne,“ uviedol Ben Gibbard. Záchranou z tejto situácie bola zmena producenta. So septembrovou štúdiovkou kapele pomohol vyhľadávaný producent John Congleton, ktorý už pracoval so St. Vincent či Sharon Van Etten.

Death Cab For Cutie baví experimentovať a pri nahrávaní sa snažia vyhýbať zabehaným spôsobom, práve preto, aby dokázali vytvoriť niečo nové. Celkom netradičný spôsob práce zvolili aj na novinke Asphalt Meadows. Keďže album vznikal počas lockdownu, tak museli členovia kapely pracovať samostatne a to dokonca podľa týždňového rozpisu, kedy na každého člena pripadol jeden deň v týždni, náhodne vybraný, kedy musel pracovať na nejakej novej skladbe. A tak sa všetci členovia stali autormi nových skladieb a každý mal čo povedať. „Cieľom bolo, že sme chceli zo seba dostať to najlepšie. Nebolo to o tom, že každý sa počas svojho dňa snažil prepašovať tam to svoje. Veľmi sme nad tými skladbami premýšľali, čomu sme sa v minulosti až tak nevenovali,“ prezradil Ben Gibbard.

Aj album Asphalt Meadows by mohol dostať nálepku "pandemický", no Ben Gibbard je za lockdown svojim spôsobom vďačný. Nielenže si mohol dopriať potrebný oddych, dnes má pocit, že má celkom novú kapelu. Pomohla tomu práve tá skúsenosť, že na skladbách nepracovali spolu a tak každý člen dostal väčší priestor sa prejaviť, vďaka čomu svojich kolegov s kapelami, s ktorými hráva dlhé roky, lepšie spoznal. Silný momentom bol ale aj príspevok Johna Congletona ako producenta. Toho si Ben Gibbard okamžite obľúbil. „Bol to ten typ kamarátstva, ktorý vznikne veľmi rýchlo. Je to to kamarátstvo, kedy si zrazu začnete vzájomne dokončievať vety. Často sa nám stávalo, že práve vďaka nemu sme skončili so skladbami niekdy úplne inde ako sme zamýšľali, ale vždy to bola tá lepšia cesta,“ uviedol k spolupráci s Congletonom Ben Gibbard.

Album Asphalt Meadows znie veľmi súčasne, no kapela na album zaradila aj skladby, ktoré začali vznikať ešte pred 25 rokmi, teda keď len začínali. Uvedomujú si ale, že zostarli a aj témy na albume sú vážnejšie. Ben Gibbard sa ako štyridsiatnik čoraz častejšie stretáva so smrťou a táto téma sa začala čoraz častejšie dostávať aj do ich hudby. S poslucháčmi sa snaží viesť dialóg. „Píšem o veciach, nad ktorými premýšľa každý. Či už v niečo veríte alebo nie, všetci si kladieme rovnaké otázky. Ja si ich kladiem verejne. Je to pre mňa ako katarzia, no dúfam, že napríklad na koncertoch nás tieto témy spoja a ľudia si uvedomia, že v tom nie sú sami,“ uviedol Ben Gibbard pre magazín DIY.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame