Album týždňa: Pale Blue Eyes - Souvenirs

Album týždňa: Pale Blue Eyes - Souvenirs

Aj tento týždeň priniesol viacerých adeptov na Album týždňa: retro-futuristickú drámu Unloved, škótsky melancholický pop od The Orchids, post-dubstep Georga FitzGeralda, intímne experimentovanie Sohna a niekoľko vydarených reedícií - napr. od Stereolab či Lee “Scratch” Perryho.
Rozhodol som sa však pre debut, lebo je vždy milé byť pri tom, keď sa nováčikovi vstup na scénu vydarí. Napríklad tak ako triu Pale Blue Eyes.

Z názvu kapely by sme asi skôr odvodili inšpiráciu 60. rokmi, presnejšie Velvet Underground, no i keď jedno ovplyvňuje druhé, v prípade trojice z anglického Devonu sme na stope skôr prelomu siedmej a ôsmej dekády minulého storočia. Konkrétne postpunku a novej vlne. A kapela nás nenechá na pochybách ani sekundu.

V prípade Pale Blue Eyes akoby sme sa ocitli v tom najlepšom hudobnom antikvariáte, hoci priamo identifikovať najväčšiu inšpiráciu by nebolo tak ľahké ako by sa mohlo zdať. Onen retro sound je síce zjavný prakticky okamžite, ale čo to vlastne je, to retro, ktoré vnímame? A berie ho ako retro i generácia mileniálov? Z drobného domáceho pokusu, kedy sa energické skladby s hookmi, vokálmi, dobrým zvukom a dostatočnou, hoci nijako oslnivou muzikalitou stretli u najmladšej generácie so súhlasným kývaním hlavou, sa dá usúdiť že ho berie.

Pale Blue Eyes sú manželský, bubenícko-gitarovo-syntetizérový pár Lucy a Matt Boardovci plus basgitarista Aubrey Simpson. „Vedeli sme, že chceme robiť muziku a že tri dni v drahom profesionálnom štúdiu nám nikdy nebudú stačiť. Postavili sme si teda vlastné štúdio a tri roky sme robili len na oprave starej analógovej mixovacej konzoly. Naše štúdio zlhtlo toľko peňazí, že sme si celé roky nekupovali žiadne oblečenie, ale stálo to za to,“ spomína na nedávne začiatky bubeníčka Lucy.

Prvé nahrávky kapela zverila producentsky a zvukovo do rúk Deana Honera, ktorého poznáme vďaka hitu “Beat Goes On” pod pseudonymom All Seeing I. Na vydaní prvotiny sa podieľali miestne komerčné firmy, tak ako je v okolí Devonu či Sheffieldu zvykom - od cukrárov a pivovarníkov až po pestovateľov húb.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame