Album týždňa: Foals - Life is Yours

Album týždňa: Foals - Life is Yours

Niektorými kapelami personálne zmeny otrasú až tak, že už sa z toho nespamätajú a v ich hudbe je odchod členov cítiť. To ale nie je prípad Foals. Od kapely ešte v roku 2018 odišiel basgitarista Walter Gervers a krátko na to Foals vydali nie jeden, ale dva albumy v priebehu jedného roka. V minulom roku odchod od kapely ohlásil aj klávesák Edwin Congreave. O rok na to už Foals vydávajú ďalší, vychvaľovaný album, ktorý nahrali už len ako trio. „To, že Edwin jedného dňa odíde sme vedeli. Bavili sme sa o tom roky. Vždy mal iné záujmy a ciele,“ uviedol pre NME frontman Foals, Yannis Philippakis. Chýbajúcich členov ale nahradilo hneď niekoľko producentov. Foals sa tentokrát rozhodli pracovať až s tromi - Johnom Hillom, Danom Careym a A.K. Paulom.

Aj júnový album kapely Foals istým spôsobom poznačila pandémia. Zatiaľ čo dvojdielny a tri roky starý predchodca Everything Not Saved Will Be Lost by sa dal nazvať politickým albumom, ktorý poznačila éra Donalda Trumpa alebo Borisa Johnsona, nový album je skôr o fantázii, samote či slobode a o túžbe po svete, ktorý neovláda vírus. „Ak by sme na novom albume začali pracovať teraz, tak možno by to bol album o tom ako Boris Johnson nedokáže robiť veci správne, no my sme na nových skladbách robili v depresívnom čase, kedy bolo všetko prázdne a bez života a výsledkom je to, čo sme vydali,“ uviedli Foals pre consequence.net. Tým výsledkom je ako hovoria, letný party album.

Aj napriek tomu, že Foals nahrávali nový album v čase vrcholiacej pandémie, nechceli svetu priniesť depresívny album bez štipky nádeje. Snažili sa o pravý opak. Vďaka album Life is Yours vás chceli zobrať na výlet, na ktorom na to všetko, čo sa deje zabudnete. Ako hovoria samotní Foals, nahrali album, ktorý je ako stvorený na to, keď si vyrazíte do mesta na party. „Mali sme na mysli parties, kluby a ten pocit, keď sa o druhej ráno potácate a snažíte sa dostať nočným autobusom domov,“ uviedli Foals. Na v poradí siedmom albume Foals konečne dokončili aj skladby, ktoré mali rozpracované takmer desať rokov. Na albume si našla miesto aj skladba Crest of the Wave, ktorej demo vytvorili ešte v roku 2012 s Jonom Ma z Jagwar Ma.

Foals sa na novom albume nepredstavili len vo vynovenej a hoci o jedného člena chudobnejšej, no silnejšej zostave. Ako uviedli pre NME po dvoch rokoch pandémie sú z nich aj iní ľudia. Členom kapely paradoxne dvojročná pauza v koncertovaní pomohla, aby sa z nich stali pozitívnejší, sebavedomejší a vyrovnanejší ľudia. A to sa prenieslo aj na júnový album Life is Yours. „Ako kapela sme si 15 rokov nevydýchli. Ak aj máte pauzu a vidíte iné kapely hrávať, tak si hovoríte, že musíte aj vy, nedá vám to. A potom sa to kvôli vírusu zrazu všetko zastavilo,“ uviedol gitarista kapely Jimmy Smith, ktorý dodáva, že dnes po dvojročnej prestávke je z neho iný človek.

Personálne zmeny ale paradoxne aj covid pomohli Foals uvedomiť si kým sú a ako chcú pokračovať. Vďaka albumu Life is Yours medzi nimi opäť funguje tá správna chémia a napriek tomu, že sú už len traja, pôsobia zohratejšie ako kedykoľvek predtým. „Pozícia každého jedného z nás sa posilinila. Keď sme boli piati, tak ste sa mohli za niekoho ukryť, no to už teraz nejde. Všetci sa na vás pozerajú. Aj vďaka tomu sa cítim ako skladateľ a hudobník silnejší a sebavedomejší ako predtým,” prezradil Jimmy Smith. A ako dodáva jeho kolega Yannis Philippakis, bez covidu by si Foals zrejme nikdy neuvedomili ako veľmi by im to chýbalo, ak by sa Foals po personálnych zmenách stali minulosťou.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame