Album týždňa: Angel Olsen - Big Time

Album týždňa: Angel Olsen - Big Time

Už niekoľkokrát sme sa presvedčili o tom, že čím viac umelci trpia, tým silnejšie diela dokážu vytvoriť. A to je aj prípad Angel Olsen, ktorá po období, ktoré by zrazilo na kolená väčšinu z nás nahrala album, ktorý boduje u kritikov aj fanúšikov. Hudobníčka, ktorá už nahrala šesť albumov sa vrátila k svojim hudobným koreňom, aby sa vysporiadala so stratami aj zásadnými zmenami v jej živote. Na albume čakajte žánre ako country, americana a hudobne by jej júnový album mohol potešiť aj fanúšikov Big Star či Fleetwood Mac. "Niekedy chcem, aby boli slová v popredí, aby tie skladby boli veľmi intímne. Inokedy chcem, aby sa stratili v hudbe", uviedla pre anothermag.com Angel Olsen a presne tento opis vystihuje celú jej tvorbu aj novinku Big Time.

Album Big Time je výsledkom ťažkého obdobia, ktoré Angel Olsen minulý rok prežila. Tri dni po coming oute prišla o otca a krátko na to jej zomrela aj mama. Po pár týždňoch po strate matky už bola Angel Olsen v štúdiu. Začala pracovať na nových skladbách, ktoré ani neplánovala vydať ako album. Viac ako o nahrávanie albumu išlo o terapiu. Nakoniec z toho vznikol jej najsilnejší album. "Hovorila som si, že ak to bude pre mňa až príliš náročné, tak s tým skončím. Všetci okolo mňa boli veľmi chápaví, nikto na mňa netlačil. Bolo to fajn mať niečo, do čoho som mohla sústrediť všetku svoju energiu", uviedla Angel Olsen k nahrávaniu čerstvej štúdiovky, pre magazín Pitchfork. Nový album vznikal v spolupráci s jej koncertnou kapelou a po boku producenta Jonathana Wilsona.

Smútok a strata priviedli Angel Olsen k tomu, aby sa venovala tomu, čomu sa roky snažila vyhnúť. Vyrovnať sa s odchodom rodičov jej pomohlo aj country či tvorba Lucindy Williams. "Dlhý čas som sa snažila čo najviac sa vzdialiť od folkovej hudby a hnevalo ma, keď ma spájali s country. Teraz mi je už jedno ako moju hudbu ľudia nazývajú. Podarilo sa mi prestať sa báť nejakých nálepiek a robiť veci tak, ako ich cítim. A tak som skončila pri country albume alebo niečom, čo znie ako country", uviedla Angel Olsen. Na albume experimentuje aj s vlastným hlasom a používa ho ako ďalší hudobný nástroj.

"Užívajte si veci, ktoré vás robia šťastnými a zasmejte sa nad tými, ktoré vás až tak nebavia. Čim budete starší, budete sa častejšie stretávať so zlými vecami", hovorí Angel Olsen, čím uzatvára náročné obdobie, ktorým si počas pandémie prežila. Vtedy si uvedomila ako rýchlo môžete o niekoho prísť. Napriek strate rodičov sa naučila ako sa tešiť zo života a užívať si každú chvíľu, ktorá je pred nami. Angel Olsen zásadným spôsobom zmenila aj prístup k vlastnej hudbe. Začala si tvorbu užívať. "Na starších albumoch počujem aká som bola v strese z producenta. Po všetkých tých veciach, ktoré sa mi stali som dala do nahrávania všetko, nepremýšľala som zbytočne nad všetkým", prezradila Angel Olsen.

Angel Olsen sa roky snažila, aby jej hudba znela ako hudba celej kapely. Vyhýbala sa tomu, aby bola len dievčaťom s gitarou. Osobné výpovede na novinke Big Time ale potrebovali, aby jej vokál vystúpil do popredia, s čím jej zásadným spôsobom pomohol producent Jonathan Wilson. Angel Olsen prekonala svoj strach a jej hlas hrá na albume hlavnú úlohu. Väčšinu skladieb nahrali naživo s celou kapelou, pri niektorých všetci odišli a v štúdiu zostala len samotná Angel Olsen. Júnový album venovala svojej zosnule mame. "Som si istá, že by sa jej tento album páčil. Milovala country. V tomto albume je kúsok z nej", uviedla Angel, ktorá nový album podporila aj filmom.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame