Album týždňa: Spiritualized - Everything Was Beautiful

Album týždňa: Spiritualized - Everything Was Beautiful

Tentokrát zabojovali o Album týždňa len dve kapely - írski postpankáči Fontaines D. C. a anglickí space rockeri Spiritualized. Rozhodovanie nebolo vôbec ľahké, ale voľba napokon predsa len padla na veteránov v prekvapujúco dobre kondícii. O našu priazeň sa bude uchádzať frontman Jason Pierce a jeho astronauti Spiritualized.

Najprv si povedzme podľa čoho spoznáme, že autori Albumu týždňa sú veteráni a potom aj podľa čoho by sme to rozhodne neuhádli. Predovšetkým si Spiritualized aj naďalej voľne poletujú vesmírom ako skúsení kozmonauti, čo v preklade znamená, že produkujú čoraz elegantnejší shoegaze, ktorým už v 90. rokoch úspešne nadviazali na odkaz britských psychedelických kapiel šiestej a siedmej dekády. Pre svojich, prepytujem, starých priaznivcov, si na novinke pripravili aj vtipné easter eggs: obal opäť zobrazuje album ako medikament, podobne ako na dnes už kultovej platni Ladies and Gentlemen We’re Floating In Space z roku 1997, a kolekciu nových nahrávok opäť uvádza hlásateľka - v tomto prípade však už nie niekdajšia členka Spiritualized Kate Radley, ale dcéra frontmana kapely, Poppy Pierce.

Ak je niečo naozaj mätúce na novinke Spiritualized, tak je to obrovská vitalita materiálu, ktorý ponúkajú. A pritom ide údajne o skladby, ktoré sa nezmestili na albumového predchodcu. Legenda dokonca hovorí, že sedem skladieb, ktoré tvoria novinku Spiritualized je presne tých sedem, ktoré im zvýšili. Ak je to pravda, máme dočinenia s ekologicky vzornou partiou, ktorá neprodukuje odpad.

Spiritualized majú stále svoj osobitý sound, ak sa aspoň trošku zaujímate o nezávislú muziku, prakticky okamžite ich spoznáte. Na novinke zvuk obohatili - tradičné drony, gitarové hmloviny, kovbojské pedal steel guitars, ležérne bicie a jemný spev striedajúci sa so zbormi, dopĺňajú občas husté dychové sekcie a výrazné synťáky. Je to epické a pritom civilné, muzikálne no nijako extrémne zložité, netúži sa to páčiť každému a ani za každú cenu a pritom je to tak dobré.

Na záver som si nechal jedno vtipné číslo. Pieseň má názov Crazy, hosťuje na nej Nikky Lane, s ktorou Spiritualized absolvovali turné, a mohlo by sa zdať, že pôjde o cover hitovky Willieho Nelsona, ktorú preslávila Patsy Cline. Ide však o originál a treba dodať, že ak by sa zo dňa na deň Jason Spaceman Pierce rozhodol venovať už len country, patrilo by suverénne k tým najlepším.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame