Album týždňa: Kavinsky - Reborn

Album týždňa: Kavinsky - Reborn

Len málo umelcov 21. storočia vytvorilo taký jedinečný a nezabudnuteľný sound aký má práve Kavinsky. Diela francúzskeho producenta sú príkladom chladného maximalizmu - veľké zvuky a vesmírne syntetizátory so sci-fi nádychom. Jeho prelomový singel „Nightcall“ dokonale nastavil tón pre úvodné titulky filmu Drive z roku 2011. Pieseň sa stala synonymom filmu a definovala jeho mimoriadne úspešný soundtrack. „OutRun“, koncepčný album, ktorý vyšiel v roku 2013, bol podobne dramatický. Hlavnou postavou nahrávky je zombie, ktorý prežije haváriu vo Ferrari a svoj druhý dych využíva na tvorbu elektronickej hudby. Na nový album sme si museli počkať niekoľko rokov. Dôvodom boli Kavinskeho obavy, či svoje maximum už nedosiahol a či ešte dokáže vyprodukovať ďalšiu štúdiovku.  "Bál som sa predstaviť si, aká bude moja hudba po tomto úspechu." - povedal nedávno pre magazín NME. Autorovi sa to však podarilo, píše sa rok 2022 a Kavinsky prichádza so svojím druhým štúdiovým albumom „Reborn“.

„Reborn“, Kavinskeho prvá nahrávka po takmer deviatich rokoch, sa nesie v uvoľnenejšej atmosfére. Skladby štýlu Testarossa autodrive, Rampage či First Blood budete hľadať len márne. Ak ste fanúšikom popovejšieho french electra, dokonca až disca, tak si tento album určite obľúbite. Je dosť jednoznačné, že táto nahrávka je doslova o „pomalšej jazde auta“. Svedčí o tom aj prvý nasadený singel albumu, ktorý nesie názov „Renegade”.

Album Reborn dokonale zapadá do akejsi pomyselnej mozaiky francúzskej elektronickej hudby, ktorú tvoria mená ako Daft Punk, Cassius, Justice, Mr. Oizo, Breakbot, Sebastian a mnoho ďalších. Aj keď prvým nasadeným singlom z albumu je skladba Renegade, v skutočnosti je hlavný singel albumu „Zenith“. Ten je predstavovaný ako pokračovanie skladby „Nightcall“ z roku 2011. Táto symbolika má predstavovať dôkaz, že aj po mimoriadne úspešnej minulosti Kavinsky nestagnuje a posúva svoju tvorbu ďalej.

Ostatným velikánom francúzskej elektronickej scény môže byť táto nahrávka povedomá. Spevák Morgan Phalen, ktorý spieval v niekoľkých skladbách od Justice, vrátane „On’n’On“ a „New Lands“ z roku 2011, sa predstavil v štyroch skladbách na albume Reborn. Veľká časť tohto albumu je presiaknutá gothic-funkom spomínaného elektronického dua, čo znamená, že sa stratila časť Kavinskeho identity. Nie je to však vôbec na škodu. Kavinsky vyrazil novým smerom, nekopíruje sám seba a už vôbec nikoho iného. Prichádza totižto s novým a svojským štýlom.

Názov albumu naznačuje totálne znovuzrodenie, čo síce pôsobí trochu prehnane, ale máme možnosť vidieť aj obrátenú stranu produkčného umenia, ktoré Kavinsky ponúka. Skladba „Zombie“ má všetku chválu jeho predchádzajúceho kolaboranta menom The Weeknd, zatiaľ čo temperamentná povaha skladieb „Cameo“ a „Renegade“ umožňuje tradičnému popovému soundu príjemne pracovať s odvážnymi postupmi. Práve tieto momenty sú na albume Reborn dôkazom, že Kavinskeho kreatívna cesta nekončí a je pripravený ponúknuť viac.


Pripravil: Yanko Kral

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame