Album týždňa: Confidence Man - Tilt

Album týždňa: Confidence Man - Tilt

Kapelu si založili viacmenej zo žartu a z dlhej chvíle. Keď zistili, že spraviť pieseň, ktorá by sa páčila ešte aj niekomu inému, nie je veľmi obtiažne, hudbou sa začali zaoberať podrobne, a tak v apríli 2018 debutovali albumom Confident Music for Confident People. Máme opäť apríl a máme tu aj ďalší album zábavnej bandy z austrálskeho Brisbane - Tilt od Confidence Man.

Ak sa vám pri slovnom spojení “zábavná kapela” či “veselá party hudba” ježia chlpy na celom tele, nemožno sa vám veľmi čudovať, lebo asociácie môžu byť naozaj rôzne, a zavše i veľmi nevkusné. Obavy v prípade Confidence Man však nie sú namieste. Áno, stále platí, že Confidence Man sa radi bavia, ale robia to s takou mierou zručnosti a vynaliezavosti, že dokonca údajne ako jediná post-rave kapela súčasnosti prikovala do kresla aj Noela Gallaghera.

Aj keď je to, prísne vzaté, len disco, Confidence Man znejú aj na novinke veľmi pestro. Je to hudba primárne pre tanečné parkety, zároveň hudba pre fajnové uši. Formálne by sme mohli album Tilt označiť ako pokus pamätníka muziky 80. rokov nahrať najlepší party album 90. rokov. A treba jedným dychom dodať, že ide o úspešný pokus. Vokalisti Sugar Bones, Janet Planet a hráči a producenti Clarence McGuffie a Reggie Goodchild, vystupujúci inkoginito, pokračujú v tradícii najvýraznejších momentov Scissor Sisters či Hercules & Love Affair.

Na koncertných pódiách pripomínajú Janet a Sugar britské duo Wham! v časoch jeho najväčšej slávy a najmenších plaviek. Zvyšok kapely sedí za nástrojmi v čiernych šatách a širokých čiernych pápežských klobúkoch so závojmi. Hudba sa prelieva z odkazov Deee-Lite, LCD Soundsystem, Madonny, Kissing the Pink až kamsi k Ace of Base. Obočie sa dvíha, lenže čo narobíte, keď je to v podaní Confidence Man taká frajerina?

Z pohľadu rádia ako je to naše, je každý nový singel Confidence Man veľkým darom. Kapela spoľahlivo dodáva výrazné hitovky, ktoré by ste však len ťažko počuli kdekoľvek inde. Disco počas nedeľnej omše? Aj to je jedna zo stručných recenzií, ktorou by album Tilt mohol byť charakterizovaný. Možno ho dnes potrebujeme viac než kedykoľvek predtým.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame