Album týždňa: Yumi Zouma - Present Tense

Album týždňa: Yumi Zouma - Present Tense

Pop, za ktorý sa netreba hanbiť. To sú z Nového zélandu pochádzajúci Yumi Zouma. Hoci sú spolu už od roku 2014, v našich končinách výraznejšie zaujali v roku 2020 vďaka nahrávke Truth or Consequences, ktorú vydali presne v deň, keď na svete vypukla pandémia. Album tak nemali šancu predstaviť na koncertoch a namiesto pódií sa ocitli v štúdiu. Lockdown bol pre kapelu ale dobrý dôvod na to, aby sa opäť začali tvoriť a aspoň tak si vynahradili zrušené koncerty. Nový album vznikol nielenže za dva roky, aktuálne štvorčlenná kapela ho nahrala na diaľku. Skladby tak vznikali v LA, Wellingtone, New Yorku či Londýne, kde jednotliví členovia kapely aktuálne žijú.

„Zraniteľnosť je pre nás kľúčová vec, ktorú musíte vložiť do hudby,“ uviedla Yumi Zouma k tvorivému procesu. Okrem úprimných a otvorených skladieb sa im však darí písať aj mimoriadne chytľavé skladby. „Je to ako záhradkárčenie. Zasadíte semiačko a ostatní vám pomôžu vypestovať z neho niečo, čo sa na to pôvodné semiačko ani nepodobá. Ako každá záhrada, aj kapela ale potrebuje udržiavať,“ uviedol Josh Burgess, ktorý je občas sám prekvapený z toho ako dobre táto kapela funguje, napriek tomu, že členovia žijú v rôznych častiach sveta a niekedy to chce veľkú námahu, aby spolu dokázali niečo vytvoriť. Zatiaľ sa im to ale darí, album Present Tense je už v poradím štvrtým.

„Ten album je ako výstava, kedy na stene vidíte rôzne kúsky z našich životov. Navštevujeme minulosť, aby vzniklo niečo relevantné pre túto dobu,“ uviedla k novej štúdiovke Christie Simpson. A ako dodáva, práve tento album zachytáva zásadné zmeny v ich životoch. Možno aj náročné obdobie im pomohlo nahrať album, ktorý môžeme smelo nazvať ich zatiaľ najlepším.
Kapela je ešte odvážnejšia a počas nahrávania základnú zostavu ešte obohatili aj o ďalších spoluhráčov - nechýba saxofón či členovia orchestra. Stále ale znejú podobne a ich fanúšikov žiadna zásadná zmena nečaká a to je v ich prípade aj dobre.

Hoci mali Yumi Zouma na marcový album kvôli pandémii a lockdownu dostatok času, prišli aj momenty, kedy sa zasekli a nevedeli nájsť smer, ktorým sa na albume vybrať. Navyše všetci členovia sú perfekcionisti a so skladbami by sa dokázali hrať donekonečna. Posun vpred prišiel po nahrávacej session, kedy sa členovia kapely napriek tomu, že žije ďaleko od seba mohli stretnúť a zatvoriť do štúdia a najmä, keď si dali deadline, kedy musí byť album hotový. Tým dátumom bol 1. september 2021. Ako uviedli najväčšou inšpiráciou im bol samotný život. „Život je dar a obrovský zdroj inšpirácie. Som vďačný, že žijem a mám sa dobre, neberiem to ako samozrejmosť,“ uviedol pre Atwood Magazín Josh Burgess.

Na albume Present Tense sa kapele konečne podarilo dokončiť aj niekoľko rokov rozpracované skladby, ktoré aj vďaka novým životným skúsenostiam konečne dostali to, čo potrebovali. Yumi Zouma sa do prác na novom albume púšťali s predstavou, že dôležité je sa hlavne posunúť niekam ďalej a nezostať na jednom mieste. „Je to náš štvrtý album, takže sme prirodzene mali túto potrebu, chceli sme ísť do väčších extrémov. To, že sme robili aj s inými hudobníkmi nám k tomu pomohlo. Na tomto albume sme vykročili zo svojej komfortnej zóny,“ uviedol Charlie Ryder. My dodávame, že vykročiť zo zabehaných koľají sa Yumi Zouma vyplatilo.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame