Kultový album: Lana Del Rey – Born to die

Kultový album: Lana Del Rey – Born to die

Born to die je druhý štúdiový album Lany Del Re, a jej debut vo veľkom vydavateľstve. Vyšiel pred desiatimi rokmi, v januári 2012.

Kultový album: Lana Del Rey – Born to die Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Lana Del Rey prenikla do sveta vďaka virálnemu videu k piesni Video Games. Oslavovali ju, že prináša do hudby čerstvý vzduch, niečo nepočuté.

Lana Del Rey sa štylizovala indie publiku a pritom nepochádzala z tohto prostredia. Aj vďaka tomu jej mainstreamový debut Born to die veľmi polarizoval. Okrem zástupu nových fanúšikov zaň získala aj nebývalú kritiku. Tá jej vyčítala, že Lana Del Rey je vykalkulovaný, nezrelý, povrchný a neautentický produkt.

Born to die cituje žáner Americana z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia. Orchestrálne aranže znejú ako z klasických hollywoodskych filmov, do toho hip-hopové a trip-hopové beaty. Texty sú o túžbe, závislostiach. Ale to, čo upúta na prvé počutie, je skvelý hlas, zámerne nízko položený, hypnotický a akoby nezúčastnený prejav.

Born to die silno ovplyvnil popmusic, okrem iného otvoril brány melanchólií a smútku. Lana Del Rey ukázala, že pop nemusí byť iba veselý a optimistický, a to funguje aj desať rokov po vydaní Born to die.

Album sa výborne predával a dnes ho považujeme za teaser toho, čo Lana Del Rey rozvíjala vo svojej ďalšej tvorbe.




Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame