Album týždňa: Deep Throat Choir - In Order To Know You

Album týždňa: Deep Throat Choir - In Order To Know You

Záver roka je tradične albumovou uhorkovou sezónou, našťastie sa nájdu výnimky, ktoré nám umožňujú rubriku potiahnuť. Tou aktuálnou je decembrová novinka netradičného speváckeho zboru a sprievodnej kapely pod hlavičkou skvelého vydavateľstva Bella Union.

Rýdzo ženský spevácky kolektív Deep Throat Choir založila pred ôsmymi rokmi Luisa Gerstein, niekdajšia členka Landshapes či Totally Enormous Extinct Dinosaurus. Jej cieľom bolo vrátiť hudbu kamsi na začiatok a preto si vymyslela nevšedné obsadenie: zbor a bicie nástroje. Aktuálne už tvorí zvuk Deep Throat Choir úsporne hrajúca rytmika, klavír, sláčikové nástroje, syntetizér a dvadsaťpäť ženských hlasov.

Svet dnešnej popmusic veľmi zložitejším harmóniám či aranžmánom nepraje, napriek tomu sa zboristky rozhodne nenudia, počuť ich môžeme na nahrávkach Bjork, Davida Holmesa, Simian Mobile Disco, Dillon, Electrelane či Amy Winehouse.

Možno si kladiete otázku, ako vlastne vznikajú piesne a nahrávky dvadsaťpäť členného zboru a sprievodnej kapely? Dámy sa každý týždeň stretávajú a nacvičujú v jednom z kostolov vo východnom Londýne. Nápady môže priniesť ktokoľvek, kostru tvoria texty. A možno sa pýtate aj na zdroje inšpirácie. Ak tipujete gospel alebo chrámovú hudbu, nie je to ten najlepší typ, aj keď stopy slávnych polyfónií Bulgarian Voices samozrejme nájdeme. Dámy však holdujú oveľa rôznorodejšiemu výberu - od punku, gothic rocku, elektroniky cez folk až po experimentálnu hudbu a freejazz. Napr. v skladbe Lighter priznávajú inšpiráciu hudbou Sun Ra.

“Hudbu spolu robíme aj preto aby sme sa lepšie spoznali a porozumeli si navzájom. Dnes je to ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým”, komentujú existenciu a zmysel Deep Throat Choir jeho speváčky. Mať na scéne takéto hudobné teleso je nesmierne potrebné, osviežujúce. A dostať od neho prakticky pod stromček nový album je viac než vhodné a vítané.


 

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame