Album týždňa: Fred Again.. - Actual Life 2

Album týždňa: Fred Again.. - Actual Life 2

Niektorí hudobníci hľadali v pandémii inšpiráciu, iní sa ju snažili hlavne prežiť a Fred Gibson aka Fred Again.. sa rozhodol obdobie lockdownu chronologicky zmapovať do svojich hudobných denníkov. V lete vydal album Actual Life, na ktorom zachytil obdobie od 14. apríla do 17. decembra 2020 a čo sa dialo v jeho živote od 2.februára do 15.októbra 2021 sa dozvieme práve z čerstvého albumu. Na dvojdielnom debute zachytil dobré aj zlé chvíle, svoje pády aj dobré momenty. Druhú časť albumu venoval špeciálne svojej rodine a kamarátom, ktorí mu pomohli prežiť náročné obdobie jeho života. Skladby na jesennej novinke tak pomenoval podľa konkrétnych ľudí. Na albume pracoval presne tak ako pracuje ostatných päť rokov - vo svojom vlastnom štúdiu, s minimálnym vybavením a samplami, ktoré nahral hlavne na mobil.

Meno Fred Again.. ste už mohli počuť aj vďaka spolupráci s hudobníkmi ako Ed Sheeran, Stormzy, The XX, Underworld či Brian Eno. Posledný spomínaný patrí medzi jeho najväčšie inšpirácie a je mu aj hudobným mentorom. Dokonca spolu pracujú aj na spoločných skladbách. Fred Again.. však nachádza inšpiráciu aj mimo hudby, často vo svojom vlastnom telefóne medzi stovkami fotiek a videí. Často dokonca na skladbách pracuje aj mimo domu, napríklad na stanici metra. "Je to skvelé, že vďaka okolitému svetu dokážete ihneď vytvoriť nejakú skladbu. Kedysi sme nemali také možnosti všetko zaznamenávať. Potrebovali ste štúdio. Dnes si z noci plnej zážitkov dokážete doniesť vlastné sample", uviedol Fred Again.. pre Mixmag. Podstatné je, aby z tých nahrávok cítil čistotu a úprimnosť, kvalita nie je podstatná. Fred Again... okrem zvukov z kaviarní či z ulice často pracuje aj s obľúbenými básňami.

Fred Again.. alebo ak chcete " producent v teplákoch", je jedným z tých mála producentov, ktorý robia hudbu nielen do klubov. Jeho hudba je hlavne osobná a napriek tomu, že je postavená predovšetkým na samploch, nie je ochudobnená o silné odkazy. Predchodca novinky Actual Life 2 bol z veľkej časti inšpirovaný chorobou a smrťou jeho kamaráta a rôznymi fázami smútku, nový album je o čare toho, keď sa nebojíte vyhľadať pomoc a nezostanete na svoje problémy sami. "Bez ohľadu na to ako môj život vyzerá, chcem robiť hudbu hlavne úprimne. Len vtedy z nej mám radosť", prezradil Fred Again... Ten ale dodal, že napriek tomu, že pracuje s ťažkými témami ako smrť, jeho albumy sú stále plné optimizmu.

"Stačilo spolupráce s inými ľuďmi, musíš spraviť niečo vlastné", povedal mu sám veľký Brian Eno a tak v roku 2019 vydal svoju prvú skladbu. Za ten čas už Fred Gibson prešiel kus cesty. Naučil sa pracovať s emóciami, no častejšej práci s vlastným hlasom sa stále vyhýba a to ho k spievaniu nakopáva práve spomínaný Brian Eno, s ktorým pracujú aj na spoločných skladbách. Ani jemu sa to ale ešte nepodarilo. "Ak nahrávate niečo na mobil a hoci aj na pár sekúnd prestane rozprávať, zachytí všetko okolo vás. Práve to ma na tom baví. Takže ja aj bicie, vokály či piáno nahrávam na svoj mobil", uviedol Fred Again... Aj vďaka surovým zvukom znie jeho hudba ešte realistickejšie a veľmi autenticky.

Fred Again.. sa stal Producentom roka 2020 na Brit Awards, napriek tomu ale hovorí, že ceny nič neznamenajú a o samotných Brit Awards sa vyjadruje veľmi nelichotivo, vraj už dlhé roky vôbec neodrážajú súčasný stav hudobnej scény. To len vystihuje skromnosť britského producenta, ktorý nerieši nič iné len hudbu a úspech aký s ňou má si zrejme ešte stále neuvedomuje. Keď tvorí, chce sa hlavne hrať. "Keď pracujem so samplami, tak často sám so sebou bojujem a pýtam sa, či je to v poriadku vytrhnúť z kontextu niekoho slová s hrať sa s nimi. Našťastie ešte sa mi nikto nikdy nesťažoval", prezradil Fred Again... Ten je rozhodnutý tvoriť podobným spôsobom aj naďalej, teda hudbu vydávať ako svoje vlastné denníky.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame